Iranul, decis sa imbogateasca uraniul cu 20 la suta. Teheranul vrea sa incalce Acordul de la Viena din 2015!

0

Iranul a anunțat că intenționează să îmbogățească uraniu la 20%, acest lucru presupune încălcarea Acordului de la Viena din 2015, informeaza Realitatea.net.

Iranul a adus la cunoştinţa Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) dorinţa sa de a produce uraniu îmbogăţit la 20%, dincolo de pragul stabilit prin Acordul de la Viena din 2015, potrivit purtătorului de cuvânt al agenţiei ONU, citat vineri de AFP.

„Iranul a informat Agenţia despre intenţia sa de a îmbogăţi uraniu la un nivel putând merge până la 20% în uzina subterană din Fordo, pentru a se conforma unei legi adoptate recent de parlamentul iranian”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Scrisoarea, datată din 31 decembrie, „nu a precizat când va începe activitatea de îmbogăţire a uraniului”.

Ambasadorul rus la AIEA, Mihail Ulianov, a transmis informaţia mai devreme pe Twittter, menţionând un raport remis de directorul general al Agenţiei, Rafael Grossi, Consiliului guvernatorilor.

„Este o presiune în plus”, a comentat pentru AFP un diplomat la Viena, sub acoperirea anonimatului, în contextul în care Iranul se distanţează tot mai mult de angajamentele sale.

Potrivit ultimului raport disponibil al agenţiei ONU, publicat în noiembrie, Teheranul a îmbogăţit uraniu la un nivel de puritate superior limitei prevăzute prin Acordul de la Viena (3,67%), dar nu a depăşit pragul de 4,5% şi a respectat întotdeauna regimul strict al inspecţiilor Agenţiei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.