Ministerul Educației, anunțul așteptat privind redeschiderea școlilor. Profesorii, categorie prioritară la vaccinarea anti-COVID!

0

Ministerul Educaţiei a anunţat că vrea redeschiderea „cât mai grabnică” a şcolilor, însă acest lucru se va face în funcţie de cum va evolua situaţia epidemiologică şi campania de vaccinare, informează Romaniatv.net.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au dat noi detalii despre cum se va face redeschiderea şcolilor după vacanţa de iarnă.

„Ministerul Educaţiei doreşte redeschiderea cât mai grabnica a şcolilor, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice şi a campaniei de vaccinare”, se arată într-un comunicat al instituţiei,

„În urma discuțiilor cu majoritatea celor implicați în procesul de educație, precum şi a discuţiilor cu reprezentanţii Ministerului Sănătății, cu factori de decizie din cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgenţă şi cu cei implicaţi în campania de vaccinare, prioritizând starea de sănătate a elevilor şi a personalului din sistemul de învăţământ, Ministerul Educaţiei îşi doreşte redeschiderea cât mai grabnica a şcolilor, în urma unei analize responsabile a rezultatelor care vor fi obţinute cu privire la:

– Evoluţia epidemiologică – conform situaţiilor cu privire la rata de infectare în urma vacanţei de iarna/ rezultate relevante colectate la mijlocul lunii ianuarie a.c.;

– Raportările numerice solicitate inspectoratelor scolare, pentru fiecare unitate de învaţamânt, cu privire la personalul didactic, didactic auxiliar si nedidactic care are DISPONIBILITATE de vaccinare – situaţie solicitata tuturor unităților şi instituţiilor de învățământ cu termen 15 ianuarie, orele 16.00.

În acelaşi timp, se vor avea în vedere şi măsurile adoptate de alte state care se confrunta cu o situație epidemiologică asemănătoare, precum şi raportările din sistemul de educație cu privire la numărul elevilor aflați în situații de risc din cauza dificultăților înregistrate pe parcursul procesului de învăţare – predare online (termenul de raportare pentru aceasta situaţie este 11 ianuarie a.c.)”, notează sursa citată.

„Ne dorim derularea semestrului II în format clasic, însă ne vom putea pronunţa responsabil şi fundamentat doar după jumătatea lunii ianuarie, respectiv în ultima decada a lunii.

Orice scenariu va rezulta în urma analizei va fi luat în considerare. Nu excludem niciun scenariu, fie că vorbim de prioritate pentru cei mici sau pentru cei care susțin examenele naționale, fie ca vorbim de prioritate a zonelor cu o rata de infectare mai redusa – aşa cum solicita Consiliul Naţional al Elevilor.

Am planificat în această săptămână consultări cu reprezentanţii elevilor, studenţilor, părinților şi cadrelor didactice, pentru a analiza tot spectrul masurilor ce se impun atât în vederea redeschiderii şcolilor, cât şi în vederea compensării pierderilor suferite de sistemul de educaţie pe parcursul crizei sanitare. În cursul săptămânii viitoare am planificat, de asemenea, consultări cu factorii de decizie din domeniul sănătății”, au mai precizat reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Andrei Baciu, vicepreședintele Comitetului Național privind vaccinarea împotriva COVID, a anunțat că personalul din învățământ ar putea deveni una dintre categoriile prioritare la vaccinare.

Vicepreşedintele Comitetului naţional privind vaccinarea împotriva COVID-19 susține că o decizie în acest sens fiind luată în perioada următoare.

De asemenea, Andrei Baciu precizat faptul că Comitetul național privind vaccinarea împotriva COVID înțelege necesitatea și nevoia de a prioritiza sectorul educațional.

”Este evident că procesul educaţional (…) este un proces esenţial, este dificil şi admitem acest lucru, oricine poate să înţeleagă că este dificil în online. Este o prioritate, clar. Pentru noi este o prioritate acest aspect, o decizie va fi luată în perioada imediat următoare şi va fi comunicată în spaţiul public, însă înţelegem necesitatea şi nevoia de a prioritiza acest sector. Este ceva ce înţelegem foarte clar”, a mai declarat Andrei Baciu.”, a declarat, luni seară, la B 1 TV, Andrei Baciu.

Ministrul Educației a anunțat faptul că a trimis o adresă tuturor inspectoratelor şcolare judeţene, dar şi tuturor universităţilor, pentru a realiza o situaţie a angajaţilor dispuşi să se vaccineze. Statistica trebuie finalizată până în 15 ianuarie la ora 16.00, fiind unul dintre factorii luaţi în calcul pentru redeschiderea şcolilor.

Numărul persoanelor vaccinate împotriva COVID cu vaccinul Pfizer BioNTech în ultimele 24 a crescut vertiginos la – 11.912. Bilanțul persoanelor vaccinate până acum în România ajunge la 25.508. Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 4 ianuarie a.c., ora 17.00 arată că număr de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore, prima administrare) – 11.912.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.