Rezervația Naturala „Valea Zimbrilor” din Valea Buzăului, un loc magic care nu trebuie ratat

Share:

Rezervatia Naturala „Valea Zimbrilor – Vama Buzaului” este a patra zimbrarie din tara. Amplasata pe malul stang al raului Buzau, cu o suprafata de 10 ha de pasune pe care sunt amplasate atat tarcurile cu cele trei hranitori, cat si cladirile administrative, rezervatia face parte din proiectul pilot pentru Romania de reintroducere a zimbrului in libertate, proiect implementat de catre Administratia Parcului Natural Vanatori Neamt.

In cei aproape 13 ani de activitate, zimbraria de la Vama Buzaului a atras zeci de mii de turisti, dornici sa vada maiestuoasele animale in mediul lor natural de viata.

Zimbrul este un animal de turma, 8-13 animale, care traieste atat in grupuri mixte cat si in grupuri formate exclusivi din masculi, dimensiunea turmei fiind direct influientata de factorii de mediu.

In captivitate, durata de viata a zimbrului atinge 30 de ani, in timp ce in salbaticie este mai scurta. Anii reproductivi la masculi sunt cuprinsi intre varsta de 6-12 ani, iar la femele intre 4 si 20 de ani.  Femelele au o perioada de gestatie de 264 de zile si, de obicei, dau nastere unui singur vitel.

Primul zimbru născut în rezervaţia de la Vama Buzăului se numeşte Genţiana.

In rezervatie nu se poate intra cu masina sau cu bicicleta pentru a nu tulbura mediul natural al animalelor. Vizitatorii se pe plimba pe aleile amenajate de-a lungul tarcului, pot sta la umbra pe banci sau in foisoare, iar cei mici se pot juca in voie in spatiile amenajata special in interiorul parcului.

Pe langa faptul ca a devenit principala atractie turistica a zonei, Rezervatia Vama Zimbrilor de la Vama Buzăului se implica indeaproape in programul de reintroducere a zimbrului,acest animal legendar, in mediul natural de viata, de redare a lui in libertate pentru popularea Carpatilor Romaniei.

Pana acum, de la Vama Buzaului au fost puse in libertate 6 exemplare, ultimile doua parasind rezervatia in aprilie 2019 pentru a fi eliberate in cadrul Parcului National Vanatori Neamt, zona cunoscuta si sub denumirea de „Tinutul Zimbrului”.

Intrarea in rezervatia „Valea Zimbrilor ” de la Vama Buzaului se face in baza de bilet, adultii platind pentru vizitarea parcului 10 lei, iar copiii 5 lei.

Grupurile organizate pot beneficia de ghid care sa explice vizitatorilor modul de viata al zimbrilor, precum si istoricul zimbrului in Romania.

Sursa: romania-turistica.ro;

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.