Rata sinuciderilor din Japonia, creștere alarmantă în timpul pandemiei de COVID-19

Share:

Rata sinuciderilor din Japonia au crescut în timpul celui de-al doilea val al pandemiei de COVID-19, în special în rândul femeilor şi al copiilor, deşi scăzuse pe durata primului val, când guvernul de la Tokyo a oferit populaţiei nipone o serie de subvenţii generoase.

În perioada iulie-octombrie 2020, rata sinuciderilor a crescut cu 16% în Japonia în raport cu aceeaşi perioadă din 2019, inversând tendinţa de scădere cu 14% înregistrată în intervalul februarie-iunie 2020, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Hong Kong şi de la Institutul Metropolitan de Gerontologie din Tokyo.

„Spre deosebire de circumstanţele economice din timpuri obişnuite, această pandemie a afectat într-un mod disproporţionat sănătatea psihologică a copiilor, adolescenţilor şi femeilor (în special casnice)„, au precizat autorii studiului, publicat în revista Nature Human Behaviour şi preluat de The Guardian.

Scăderea ratei sinuciderilor în prima parte a anului 2020 s-a datorat unor factori diverşi, precum subvenţiile guvernamentale, reducerea programului de lucru şi închiderea şcolilor, potrivit acestei cercetări.

Însă acea tendinţă a fost inversată – rata sinuciderilor a crescut cu 37% în rândul femeilor, o creştere de aproximativ cinci ori mai mare decât cea înregistrată la bărbaţi -, în contextul în care prelungirea pandemiei a afectat industriile cu forţă de muncă predominant feminină, crescând presiunea cu care se confruntă mamele care lucrează, în timp ce violenţele domestice au crescut.

Studiul, bazat pe date obţinute de Ministerul Sănătăţii între noiembrie 2016 şi octombrie 2020, a evidenţiat şi creşterea cu 49% a ratei sinuciderilor în rândul copiilor pe durata celui de-al doilea val al pandemiei, ce a corespuns cu perioada de după închiderea şcolilor la nivel naţional.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.