A fost desemnat succesorul Angelei Merkel: Armin Laschet!

Share:

Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord-Westfalia, favorabil continuării orientării centriste a actualului cancelar german Angela Merkel, a fost ales sâmbătă preşedinte al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), ceea ce îl plasează în pole position pentru a deveni următorul cancelar german.

Cu o majoritate de 521 de voturi dintre cei 1.001 delegaţi invitaţi să voteze, Armin Laschet l-a devansat pe Friedrich Merz (466 voturi), rival al istoric al cancelarului şi favorabil unei cotituri spre dreapta, potrivit rezultatelor unui scrutin intern şi va conduce tabăra conservatoare în alegerile generale din septembrie, după cum scrie Financial Times. Tradiţional, şeful CDU devine candidat la cancelaria germană pentru „Uniune”, astfel că Laschet ar putea fi noul cancelar.

Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord-Vestfalia, şi foarte posibil noul cancelar al Germaniei, este un apropiat al Angelei Merkel. Acesta a stârnit însă controverse la conferința de securitate de la München, de anul trecut, când a insistat să vorbească în germană la o dezbatere în limba engleză despre viitorul UE. Până în 2010, Laschet a fost ministrul Integrării în guvernul regional al NRW. Promovând o politică liberală de integrare a străinilor, Laschet şi-a atras adversitatea cercurilor conservatoare din CDU, care l-au poreclit, în batjocură, „Armin al turcilor”. În repetate rânduri, Laschet a pledat pentru recunoaşterea de către Germania a religiei islamice, ceea ce i-ar conferi acesteia un statut juridic asemănător bisericilor creştine şi comunităţilor evreieşti.

Angela Merkel a declarat în repetate rânduri că nu îşi doreşte un al cincilea mandat de cancelar al Germaniei, mesaj pe care l-a reiterat în discursul său de Anul Nou televizat de acum două săptămâni.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.