Directorul general al OMS salută revenirea SUA în Organizație!

0

Tedros Adhanom Ghebreyesus a salutat anunțul făcut joi de administrația Biden privind revenirea SUA în Organizația Mondială a Sănătății. ”Este o mare zi pentru OMS și pentru sănătatea mondială”, a declarat Directorul instituției.

”Președintele Biden va emite o directivă în cursul zilei, care va include intenția SUA de a se alătură COVAX și de a susține ACT – Acceleratorul pentru progresul eforturilor multilaterale pentru distribuția vaccinului împotriva Covid-19, a terapiei și diagnosticului, pentru acces echitabil, cercetare și dezvoltare”, a transmis epidemiologul american Anthony Fauci, joi, într-o informare trimisă consiliului de conducere al OMS.

În urma anunțului, Președintele OMS a apreciat că suspendarea planurilor de retragere din OMS, decisă de Donald Trump, și alăturarea SUA la programul COVAX de distribuire echitabilă a vaccinurilor înseamnă că ”lumea va putea fi mai bine echipată în lupta împotriva pandemiei”.

”Suntem foarte mulțumiți că SUA rămân în această familie. Rolul țării în sănătatea mondială este cu adevărat crucial”, a mai adăugat Ghebreyesus.

Reamintim că, anul trecut, Trump a sistat finanțarea americană pentru OMS, în condițiile în care țara era cel mai important donator, acuzând organizația că ține partea Chinei și că nu este suficient de performantă. Ulterior, fostul lider de la Casa Albă a inițiat și procedura de retragere a SUA din OMS, care s-ar fi produs efectiv în iulie 2021.

La puțin timp după asumarea președinției, JoeBiden a semnat un ordin executiv prin care a anulat decizia lui Trump, informându-i despre această schimbare, într-o scrisoare, pe Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și pe Directorul OMS

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.