Oficialii germani desființează eficacitatea vaccinului AstraZeneca. Compania reacționează!
Vaccinul împotriva COVID-19 produs de compania AstraZeneca ar putea fi ineficient pentru persoanele de peste 65 de ani, au declarat surse din coaliția Germaniei pentru tabloidul Bild și Handelsblatt, informează Romaniatv.net.
Oficiali germani au declarat sub protecția anonimatului că vaccinul ar avea o eficacitate între 8 și 10% în rândul persoanelor de vârsta a treia, speculându-se astfel că vaccinul AstraZeneca ar putea să nu fie aprobat de autoritățile Uniunii Europene pentru folosirea la persoanele de peste 65 de ani.
Potrivit articolului apărut în Handelsblatt, cu toate că vaccinul AstaZeneca nu necesită temperaturi negative extreme de depozitare, „dozele ar putea fi inadecvate pentru cei în vârstă. Conform informațiilor din cercurile coaliției, guvernul federal se așteaptă la o eficacitate de doar 8% în rândul celor de peste 65 de ani”.
AstraZeneca se angajase să trimite în jur de 80 de milioane de doze spre cele 27 de țări ale Uniunii Europene până la finalul lunii martie. 31 de milioane dintre acestea, însă, nu vor mai ajunge pe continent din cauza unor probleme de producție întâmpinate la fabrica din Belgia care produce dozele.
Într-o reacţie la cele două articole apărute în presa germană, compania AstraZeneca a catalogat informațiile ca fiind „complet incorecte”. În data de 27 decembrie, AstraZeneca se lăuda că a găsit „formula câştigătoare” a vaccinului său împotrivaCOVID, pe care l-a dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford. Totul s-a întâmplat în urma unor cercetări suplimentare. Rezultatele primelor teste clinice la scară mare – realizate în Regatul Unit şi Brazilia -, laboratorul britanic arată că în noiembrie că vaccinul său era eficient într-o medie de 70%, faţă de o eficienţă de peste 90% a vaccinurilor alianţei ameriano-germane Pfizer/BioNTech şi companiei americane în domeniul biotehnologiei Moderna.
De altfel, la baza eficienţei medii se aflau diferenţe mari în două protocoale diferite. Vaccinul era eficient în proporţie de 90% în cazul voluntarilor care au primit mai întâi o jumătate de doză şi un rapel de o doză întreagă, o lună mai târziu. Însă eficienţa era de numai 62% la alt grup, vaccinat cu două doze întregi.
Aceste rezultate au fost criticate, în urma injectării unei jumătăţi de doze – printr-o eroare – unui grup relativ redus în acest protocol. Laboratorul anunţa atunici că vaccinul său necesita „un studiu suplimentar”.