Asociația Zi de Bine creează Loc de Bine pentru copiii care sunt victime sau martori ai unor infracțiuni

Copiii care sunt victime sau martori ai unor infracțiuni intră tot mai des în contact cu sistemul judiciar din România. În anul 2020, 2.111 copii au fost victime în dosarele trimise în judecată de procurorii români, iar în 2019, 2.222 de copii. Adică o cincime din totalul victimelor înregistrate în rechizitoriile parchetelor din România, în decurs de un an. Prin ochii copilului, audierea înseamnă retraumatizare, prin repetarea unor întrebări dureroase puse de reprezentanții instituțiilor statului. De aceea, până la finalul lunii Februarie, Asociația Zi de Bine susţine Ministerul Public şi creează „Loc de Bine”, trei camere dedicate audierii copiilor, în cadrul a trei parchete de pe lângă tribunalele din România.

Loc de Bine înseamnă nu doar amenajarea prietenoasă a unui spațiu rece, precum o instituție din justiție, ci o metodă științifică de interviu realizat de oameni pregătiți, în încăperi special create pentru copii. Loc de Bine va fi un spațiu confortabil, unde copilul poate căpăta curaj să vorbească despre experiența prin care a trecut, fără riscul retraumatizării.

Suma necesară pentru întregul proiect este de 35.000 de euro. Banii vor fi investiți în amenajarea și dotarea celor 3 camere din cadrul a trei parchete de pe lângă tribunale din România: Constanța, Vâlcea și Vrancea.

„Pentru dezvoltarea unui adult sănătos și puternic totul pornește de la copilul de astăzi. Implicarea este cu atât mai necesară atunci când cei mici sunt prinși în mijlocul unor situații dramatice, care par fără sfârșit. Ne dorim ca prin realizarea acestor încăperi să diminuăm panica și stresul cu care se confruntă copiii care deja trăiesc poate cea mai dramatică situație din viața lor”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de Bine.

„Loc de Bine” dă șansa desfăşurării audierii minorului după un protocol adaptat vârstei și de către un specialist intervievator, într-un spaţiu amenajat specific pentru copii, cu elemente și materiale de sprijin care să îi ajute să își spună povestea.

Intervievatorul poate fi ajutat să lămurească aspecte importante legate de comiterea faptelor chiar în timpul audierii, printr-un sistem de intercomunicare cu magistratul,  care asistă din cea de-a doua cameră, camera tehnică. Fereastra unidirecțională dintre cele două camere permite observarea nemijlocită a procedurii de audiere fără ca cel mic să fie confruntat cu alți adulți necunoscuți sau care îi reactivează emoțiile negative ale traumei suferite. Două camere robotice înregistrează mărturia și surprind fiecare detaliu din comportamentul copilului, cu risc minim de sugestibilitate.

Pe lângă autenticitate, înregistrarea furnizează, așa cum cere CEDO în multe condamnări contra statului român, premisele unei evaluări psihologice obligatorii în dosarele cu victime vulnerabile. Iar cel mai important lucru este că reaudierea copilului este rareori necesară.

La Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti funcționează deja prima cameră de audieri dedicată copiilor într-un parchet din România, cu eficienţă confirmată de profesionişti.

Existenţa unor camere de audiere dedicate minorilor este o necesitate care a fost identificată de procurori în urma experienţei acumulate în timp. Crearea acestora va limita impactul negativ resimţit de minori în relaţia cu organele judiciare şi va diminua presiunea procedurilor formaliste, rigide şi neprietenoase pentru copil. Un astfel de spaţiu contribuie la crearea unui pod de comunicare între intervievator şi copil”, a declarat Gill Grigore Iacobici, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Loc de Bine, cauza lunii februarie a Asociației Zi de Bine, va fi realizat alături de Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, care are ca scop sprijinirea prin toate mijloacele a investigării infracțiunilor de violență sexuală, începând cu cele mai vulnerabile dintre victime.

„O statistică disponibilă pentru moment doar la nivelul Capitalei arată că în mai mult de jumătate dintre plângerile privind infracțiuni de violență sexuală, victimele sunt copii. Intenția noastră este ca acest proiect comun să reprezinte baza unei construcții adaptate vremurilor pe care le parcurgem, când copiii sunt marcați mai mult ca oricând de sexualitatea adulților, iar agresorii tind să considere că acesta este un comportament acceptat social”, a declarat Mihaela Chiper, președintele Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale.

Proiectul este susținut de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine: Lidl România, Grupul EON România și UniCredit Bank.

 

Alte metode prin care se poate susține suplimentar cauza asociației:

https://www.zidebine.ro/doneaza

 

Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația va susține câte un ONG în fiecare lună a anului. Fiecare cauză selectată de Asociația Zi de Bine se adresează unei comunități și se implementează cu ajutorul unui ONG local.

 

Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se va anunța cauza susținută și se vor descrie nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii vor afla ce s-a întâmplat cu banii și vor fi invitați să vadă rezultatul implicării lor.

 

Dacă aveți un proiect în care credeți dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.