Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, taie în „carne vie”. Corpul de Control, trimis la Metrorex!

0

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, spune că situaţia Metrorex „este foarte dificilă”. „Dacă acum 5 ani, compania acoperea circa 58% din cheltuieli din veniturile proprii, astăzi acest procent a scăzut la mai puțin de 30%. (…) Au crescut enorm cheltuielile salariale”, spune Cătălin Drulă.

Ministrul Transporturilor trimite Corpul de Control la Metrorex. Cătălin Drulă spune că pentru 2021 subvenția cerută de Metrorex este de peste 1 miliard de lei, „aproximativ 17% din bugetul Transporturilor”.

În opinia ministrului Transporturilor, s-a ajuns aici pentru că „au crescut enorm cheltuielile salariale” la Metrorex în ultimii ani. Cătălin Drulă spune că din 2016 și până în 2021 cheltuielile cu personalul Metrorex aproape că s-au triplat.

„Situația companiei, care gestionează metroul bucureștean, este foarte dificilă. Dacă acum 5 ani, compania acoperea circa 58% din cheltuieli din veniturile proprii, astăzi acest procent a scăzut la mai puțin de 30%. Diferența este acoperită prin subvenție de la bugetul național, prin Ministerul Transporturilor.
În 2016, această subvenție era de 297 milioane de lei, iar anul trecut a ajuns la 683. Pentru 2021, suma cerută de Metrorex este de 1.040 mil (1,04 MILIARDE!) lei.
O sumă care nu poate fi acoperită de bugetul de stat, și care ar însemna aproximativ 17% din bugetul Transporturilor (partea națională, în afară investițiilor din fonduri europene).
Ca să fie limpede, aceștia sunt banii strânși din taxele și impozitele românilor din TOATĂ ȚARA. Și dacă merg la metroul bucureștean, nu merg către alte cheltuieli și investiții din țară.
Ce s-a întâmplat de s-a ajuns aici? Au crescut enorm cheltuielile salariale.
În condițiile în care anul trecut traficul de călători s-a prăbușit din cauza pandemiei, ducând la o scădere a veniturilor cu 126 milioane lei, în luna septembrie 2020 la Metrorex s-a negociat o creștere de 18% (!!!) a salariilor.
Dacă în 2016 cheltuielile cu personalul la Metrorex erau aproximativ 333 de milioane lei, în 2020 acestea au ajuns la 627 milioane lei, iar pentru 2021 sunt previzionate să crească până la 876 milioane lei. Adică aproape triplu!
Este complet inacceptabil și lipsit de solidaritate ca, în vreme ce milioane de români au avut de suferit financiar din cauza pandemiei, în timp ce ai pierderi enorme de venituri, să crești cheltuielile salariale de asemenea manieră.
Am semnat astăzi mandatul Corpului de Control pentru a investiga această renegociere a contractului colectiv de muncă”, a anunţat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, într-o postare pe Facebook.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.