UE nu va răspunde la “amenințările” lui Boris Johnson în disputa privind granița cu Irlanda de Nord

0

UE nu va renunța și nici nu va schimba controversatele acorduri Brexit privind granița în favoarea Irlandei de Nord, ca răspuns la “cererile sau amenințările unilaterale” din partea Londrei, a avertizat ministrul de Externe al Irlandei, transmite The Independent.

Simon Coveney a afirmat că Protocolul Nord-Irlandez a fost rezultatul poziției de negociere luată de Boris Johnson, spunându-le celor care s-au luptat pentru un Brexit dur: “Trebuie să vă asumați consecințele propriilor decizii”.

În vreme ce Dublin și-a dorit să fie “de ajutor” în stabilizarea comerțului, folosind flexibilitatea existentă din acord, cererea premierului Arlene Foster pentru a înlătura protocolul a fost “nerealistă”, a spus acesta.

Ministrul cabinetului britanic, Michael Gove, cere o extindere a perioadelor de grație până în ianuarie 2023, pentru a ușura fluxul de bunuri între Irlanda de Nord și Marea Britanie, ca urmare a întreruperii ce a dus la rafturi goale în supermarketuri și lungi întârzieri ale camioanelor care așteptau în porturi.

Boris Johnson a amenințat că va invoca măsurile de salvgardare din Articolul 16 al protocolului pentru a suspenda elemente din acord, cu câteva zile după ce a condamnat administrația de la Bruxelles că enunță aceeași amenințare în privința exportului de vaccinuri.
Premierul Foster i-a cerut, joi, lui Boris Johnson să renunțe la protocol, pe care partidul ei l-a denunțat ca fiind un “dezastru total” pentru Irlanda de Nord.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.