Europarlamentarul Maria Grapini avertizează în privința publicității înșelătoare și a etichetelor false cu mențiunea „ecologic”!
Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, vicepreședinte al Comisiei Piață Internă și Protecția Consumatorului a vorbit, la Radio Timișoara, despre o importantă Rezoluție, votată în Parlamentul European, ce vizează o piață unica mai sustenabilă și o protecție mult mai puternică a consumatorului din statele membre ale UE.
Potrivit europarlamentarului Grapini, un capitol special în această Rezoluție a fost cel reprezentat de necesitatea unui marketing și a unei publicități responsabile.
“Am menționat faptul că, tot mai des, consumatorii se confruntă cu mențiuni înșelătoare privind calitățile ecologice ale unui bun sau serviciu, atât online cât și offline, și recomandăm, în consecință, monitorizarea eficientă a mențiunii „ecologic”, aplicată de producător și distribuitor, de comercianți, înainte de a introduce pe piață un produs sau un serviciu și asigurarea respectării Directivei 29/2005, recent modificată, privind măsurile proactive referitoare la eliminarea practicilor înșelătoare”, a precizat Maria Grapini.
Deși europarlamentarii au cerut Comisiei Europene să elaboreze precizări actualizate pentru punerea, uniformă, în aplicare a acestei Directive în ceea ce privește activitățile de supraveghere a pieței referitoare la mențiunea ”ecologic”, a mai spus europarlamentarul Grapini, responsabilitatea aparține, în totalitate, fiecărui stat membru în parte.
„Asadar, Romania, prin instituția responsabilă, Protecția Consumatorului, trebuie să supravegheze și să verifice dacă mențiunea „ecologic” pusă pe anumite etichete respectă standardele și acel produs întrunește, cu adevărat, condițiile de produs ecologic. Pentru că, din păcate, constatăm cu toții că s-a intensificat foarte mult activitatea de marketing și publicitate înșelătoare”, a punctat europarlamentarul Grapini.
În context, europarlamentarul umanist a precizat că este luată în calcul instituirea unui registru european public care să cuprindă o listă a mențiunilor „ecologic” autorizate.
„Dacă avem o piață unică, trebuie să avem și un registru unic public european în care orice cetățean poate să vadă care sunt produsele înregistrate cu mențiunea “ecologic” și care sunt cele autorizate, respectiv, interzise pentru a nu mai apărea cazuri de înșelăciune (ca să nu mai fugim de cuvânt) a consumatorului”, a mai spus Maria Grapini, care a adăugat că fiecare stat membru trebuie să întreprindă demersurile necesare pentru a elimina acest tip de publicitate înșelătoare care ar putea să deruteze, în special, anumite categorii de consumatori vulnerabili, situație ce ar putea conduce la o încurajare a producției și a consumului produselor de proastă calitate.
„Fac un apel, pe această cale, ca România, prin instituția pe care o are – de supraveghere a pieței interne și de protecție a consumatorului – și, în același timp, fac un apel către consumatori să nu ezite ca, atunci când constată că li s-au încălcat drepturile și au cumparat un produs neconform, cu etichetă falsă, să sesizeze autoritatea de protecție a consumatorului pentru ca aceasta să intervină și să blocheze eventualele produse neconforme. Consumatorii trebuie protejați!”, a conchis europarlamentarul Grapini.