Rareș Bogdan și Gheorghe Falcă, demersuri în PE pentru a opri exploatarea muncitorilor români în Islanda: „Contractele au fost încheiate abuziv!”

La solicitarea eurodeputaților Rareș Bogdan și Gheorghe Falcă (PNL, PPE), Comisia pentru petiții din Parlamentul European a verificat plângerea unui grup de români din Islanda, care acuzau condiții improprii de muncă, salarizare, cazare, o acțiune pe care liderul delegației române din grupul PPE, Rareș Bogdan ( foto: www.specialarad.ro), a calificat-o drept “un pas important pentru a opri exploatarea și umilirea muncitorilor români în țări de împrumut”, informează caleaeuropeana.ro.

“Am cerut autorităților islandeze să ia urgent măsuri. Totodată, am verificat firma din Islanda pentru care au muncit românii, dar și dacă nu cumva legea locală a permis aceste abuzuri. Românii ar fi trebuit să fie plătiți fără nicio discriminare, să aibă aceleași condiții de muncă precum cei născuți acolo, să aibă asigurări de sănătate, pensie, șomaj. Ei bine, contractele au fost încheiate abuziv, deci lovite de nulitate. Verificările demarate de islandezi după memoriile trimise au dus la concluzia preliminară că românii sunt potențiale victime ale traficului de persoane!!! Ancheta a scos la iveală, însă, că este o problemă care ține de legislația muncii. Autoritățile islandeze au oferit muncitorilor români o compensație pentru lunile lucrate, dar după părerea noastră, aceasta trebuia să fie mai mare. Românilor li s-au oferit de 5 ori mai puțini bani pentru munca prestată decât ar fi trebuit, potrivit legii islandeze și fișelor de pontaj pe care ni le-au arătat”, a explicat, în mod detaliat, Rareș Bogdan.

Acesta a subliniat că, în urma demersurilor făcute împreună cu Gheorghe Falcă, ambasadorul României la Copenhaga, acreditat și la Reykjavik s-a întâlnit cu ministrul Afacerilor Sociale din Islanda și au discutat despre revizuirea legislației muncii din țara sa. De asemenea, Parlamentul islandez va adopta reguli mai stricte pentru piața muncii, pentru a se asigura că drepturile lucrătorilor sunt respectate și vor fi tratați mai corect.

Totodată, Rareș Bogdan a anunțat că acest dosar va fi trimis și către Comisia Europeană.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.