CSM respinge acuzațiile ministrului Muncii, Raluca Turcan, privind sporurile din Justiție

Share:

Consiliul Superior al Magistraturii a catalogat afirmațiile ministrului Muncii legate de sporurile din Justiție ca fiind ”total neadevărate”. Sporurile nu au depășit 30% din salariu, deci nicidecum nu ajung la 85% cât a spus Raluca Turcan, iar astfel de declarații nu fac decât să ”acutizeze” presiunile asupra magistraților, a subliniat CSM. 

Ministrul Muncii a declarat că nivelul sporurilor, la ora actuală, reprezintă 13% din totalul cheltuielilor salariale, însă domenii, precum Sănătatea și Justiția, unde nivelul 85%.

”Această afirmaţie este total neadevărată. Pentru corecta informare a opiniei publice, reamintim că potrivit art. 25 alin. 1 din Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice nr. 153/2017, suma sporurilor acordate cumulat pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază. Subliniem că această prevedere legală este respectată cu stricteţe în cadrul întregului sistem judiciar. Astfel, spre exemplu, în luna ianuarie, ponderea sporurilor din totalul salariilor la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii a fost de 23,83%”, precizează CSM într-un comunicat.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii subliniază că alăturarea în aceeaşi declaraţie a drepturilor de care beneficiază două categorii profesionale care au specific diferit al muncii, dar au ”responsabilităţi enorme” faţă de cetăţeni, nu face decât să adâncească ”în mod nepermis falii, fără a ţine seama de specificul fiecărei profesii”. Magistrații amintesc în acest context și de lipsa de personal.
”Din păcate, declaraţiile doamnei ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, se menţin în aceeaşi linie cu declaraţiile inadecvate ale ministrului Justiţiei, Stelian Ion, cu privire la pensiile magistraţilor şi nu fac nimic altceva decât să acutizeze presiunea asupra judecătorilor şi procurorilor, de natură să încurajeze plecarea acestora din sistemul judiciar. Aşa cum am mai arătat, consecinţele negative ale lipsei de personal vor fi resimţite de justiţiabili, deşi acestora ar trebui să li se garanteze dreptul la un proces echitabil, într-un termen optim şi previzibil, la cele mai înalte standarde”, mai precizează sursa citată.

CSM reclamă astfel de atitudini, ”total neconstructive” și ”regretabile”, care pot induce publicul în eroare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.