Muzicianul de exceptie, Nicolae Voiculet, pune „punctul pe i”: Scrisoare deschisă către “asasinii” lui Brâncuși!

0

Nu ştiu dacă apelativul este potrivit, dar sigur o să deranjeze pe mulți, pentru că adevărul doare. 

Mă adresez în special celor care profită și distorsionează creația celui care a iubit România ca pe propria mamă.

Observ jenat, cum unii dintre voi sunteți atât de laudativi în ceea ce-l privește pe Brâncuși, deși nu ați făcut nimic pentru el.

În această parte a Europei unde noi trăim deziluzia libertății și a demnității, unde arta și cultura sunt la marea ciupeală, unde toate înțelegerile le faceți pe sub masă, aici unde neseriozitatea ați ridicat-o la rangul de virtute, v-ați găsit voi niște indivizi, care vă ziceți români, să vă lăudați cu Brâncuși…!

Mă uit la voi cum o faceți fără pic de jenă pe la televiziuni, prin muzee, prin Parlament, pe la Cotroceni, sau pe rețele de socializare.

Cum se face că tocmai voi politicienii sunteți cei mai interesanți și interesați să spuneți cine este Brâncuși? De unde îl cunoașteți voi atât de bine..? Voi care nu ați făcut nimic pentru el, niciodată!

Vorbiți despre măreția lui cu atâta patos și convingere, că aproape ne vine să vă credem. Spuneți despre Brâncuși cât de genial și cât de însemnat a fost pentru cultura română și universală, dar de fapt voi nu aveți nimic în comun cu el, iar toate aceste afirmații gratuite sunt doar pentru mărirea voastră, justificând doar bugetele pe care vi le însușiți, în numele artei lui.

Nu credeți că sunteți penibili..?

Eu cred că acolo unde este acum Zeul sculpturii moderne, nu-l mai interesează ce spuneți sau ce gândiți voi, doar probabil se amuză, de cât de nemernici sunteți …!

Nu am să înțeleg niciodată cum instituțiile unei țări și voi cei care spuneți că sunteți oficialii culturii României, îl susțineți doar aparent și festivist, mai mult de fațadă, fără să-l onorați cu adevărat pe marele Brâncuși.

Nu vă e rușine..?

Nu ați cumpărat niciodată nimic din ce avea el, din sculpturi, din manuscrise, din mobilierul atelierului, sau măcar să-i cumpărați pipa din care trăgea tutun… Multe din toate aceste lucruri personale ar fi putut fi expuse în muzeele din România. Că muzee sunt.

Nu ați făcut NIMIC, nici măcar nu ați fost în stare să-i îngrijiți casa copilăriei din Hobița, care de zeci de ani stă dărâmată, pentru că nu vă pasă..!

Dar în schimb preferați să-i reinterpretați arta și creația… alocând sute de mii de euro, pe care să-i împărțiți între voi..!

Dacă eraţi români, v-ați fi străduit să-i cinstiți memoria prin fapte, nu prin vorbe și nu i-ați fi trântit niciodată COLOANA INFINITĂ, așa cum ați făcut chiar acum, la Muzeul Țăranului Român, la 145 de ani de la naștere.

Voi nu-l meritați pe Brâncuși..!

Nu degeaba a murit la Paris.

Nicolae Voiculeț

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.