CEDO: Rusia, dată în judecată de Ucraina pentru comiterea unor „operaţiuni de asasinate ţintite împotriva unor opozanţi”

Ucraina a angajat acţiuni la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) împotriva Rusiei pe care o acuză de comiterea unor ‘operaţiuni de asasinate ţintite împotriva unor presupuşi opozanţi’, a anunţat marţi CEDO într-un comunicat, citat de AFP.

Potrivit sesizării depuse vinerea trecută, aceste asasinate au fost comise ‘în Rusia şi pe teritoriul altor state, între care alte state membre ale Consiliului Europei, în afara unei situaţii de conflict armat’, a precizat instanţa cu sediul la Strasbourg.

Această ‘cerere într-o cauză interstatală’, procedură prin care un stat îl dă în judecată pe altul la CEDO, este a noua la număr introdusă de Kiev împotriva Moscovei, dintre care patru sunt în curs de examinare la Curte, braţul judiciar al Consiliului Europei, ale cărei membre sunt Rusia şi Ucraina.

Guvernul ucrainean acuză de asemenea Rusia că ‘nu a anchetat aceste operaţiuni de asasinare’ şi de ‘organizare deliberată a unor operaţiuni de disimulare având ca scop contracararea eforturilor de găsire a celor responsabili’, continuă Curtea, fără să ofere alte detalii cu privire la respectivele asasinate.

Kievul face astfel referire la o încălcare a dispoziţiilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului privind ‘dreptul la viaţă’, adaugă CEDO.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.