Senatoarea Diana Șoșoacă continuă lupta pentru drepturile minerilor din Valea Jiului: „Este un guvern de distrugere națională. Vor să închidă minele!”

0

În subteranul Minei Lupeni au fost blocați 60 de mineri care amenințau cu greva foamei, dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate în urma negocierilor pe care le vor avea liderii lor cu ministrul Energiei şi cu ministrul Muncii. La faţa locului şi-a făcut apariţia şi senatoarea Diana Şoşoacă, care i-a încurajat pe mineri şi a acuzat guvernanţii că au permis ca această situaţie să escaladeze.

Diana Şoşoacă a mers luni în Valea Jiului pentru a-i susţine pe minerii care au fost timp de 6 zile blocaţi în subteran, ca măsură de protest, având în vedere că nu şi-au primit salariile, ajungând la restanţe de trei luni. Senatoarea a intervenit luni seară în emisiunea lui Victor Ciutacu de la Romania TV, Punctul Culminant.

„Sunt trei infractiuni in acel protocol, e o bataie de joc. Inselaciune, deturnare de fonduri si abuz in serviciu.

Nu poti da bani de la stat unei societati in insolventa. Doi la mana, spune asa : „sumele aferente vor fi restitutite din veniturile proprii societatii”. Ce venituri proprii, cand ei sunt  in insolventa. E deturnare de fonduri, alo! Juridic nu spuneau ca au specialisti, ca sunt desteptii Romaniei? Este un guvern de distrugere nationala. Ma rog sa le dea salariile acestor oameni. Pentru luna aprilie, salariile vor fi platite in 5 mai. Nu avem niciun an trecut aici. Eu sunt jurist, asta nu arata a acor. Pai de cand iei tu creantele salariale sa platesti drepturile salariale.

Avem grave probleme juridice. Unde sunt garantiile, cine plateste, cine isi asuma raspunderea daca aceste sume nu vor fi platite?

Ati auzit cum domnul Citu a spus ca nu va permite mineriade in Bucuresti? Pentru ce ii ducem in derizoriu pe acesti oameni? Au dreptul sa protesteze. Au plecat pe joc cateva zeci de mineri si au fost opriti de jandarmi in defiileul Jiului si amenintati ca daca nu se intorc, vor fi retinuti si bagati in dube.

Avem penali la guvernare. Cinste domnului Virgil Popescu, dar ne spune ca in iulie Lupeniul se inchide, ca nu scoate destul carbune. Sa scoata dansul cu guvernul carbune de acolo ca acum 200 de ani. In fiecare an s-au alocat bani pentru retehnologizare si de ani de zile niciun ban nu a ajuns la amaratii de mineri.

Se duc la prefectura, primarii, lideri de sindicat. Doamna Turcan nu ne-a primit pe mine si pe domnul Terheş, pentru ca dansul nu a votat pentru Green Deal, care omoara mineritul. E foarte bine ca s-a detensionat situatia, pentru ca oamenii ar fi murit acolo, nu mai rezistau si era crima cu premeditare. Asa e doar tentativa de omor.

Daca banii se foloseau pentru retehnologizare, acum aveam minerit ca in Germania. Acolo nu se mai coboara in subteran, se lucreaza doar la suprafata si minerii au 4-5000 de euro pe luna. Germania a vazut ca programul Green Deal nu este eficient, iar acum se redeschid mine si se mai fac si unele noi.

Sunt 35 de miliarde de euro de la UE cu care se pot retehnologiza minele. Noi folosim doar 10 si 25 de miliarde le dam inapoi. Unele tari au renegociat si si-au pastrat minele in activitate, dar de la noi cine sa negocieze, neomarxistii. Vor sa inchida minele.”, a spus Diana Şoşoacă la România TV.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.