Alarmant: Prețul alimentelor a „explodat” în 2021. Cele mai mari scumpiri din ultimii opt ani!

Share:

Veşti proaste pentru români. Anul 2021 vine cu cele mai mari scumpiri la alimente din ultimii opt ani.

Cea mai importantă contribuţie la creșterea indicelui general au avut-o preţurile cerealelor şi uleiului, care au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 80 de luni, respectiv 104 luni, informează Romaniatv.net.

Preţul uleiului a avut cea mai mare creştere anuală dintre componentele indicelui agregat, de aproape 28% în ianuarie, după o creştere de 29% în luna precedentă, potrivit indicelui lunar FAO.

Preţul cerealelor a crescut şi el semnificativ creşterea anuală, până la 23,6%, de la 19% în luna precedentă. În aceste condiţii, indicele preţurilor cerealelor a ajuns la cel mai ridicat nivel din iunie 2014.

Preţul zahărului a înregistrat cea mai mare creştere lunară dintre componentele indicelui agregat, de 8,1%, iar creşterea anuală s-a accelerat până la 7,6%, de la 5% în luna anterioară, până la cel mai ridicat nivel din luna mai 2017. Preţul mediu al produselor lactate şi-a accelerat creşterea anuală cu mai bine de un punct prcentual in ultime doua luni si a ajuns la cel mai ridicat nivel din iunie 2018.

Preţul cărnii şi-a temperat declinul anual până la 7%, de la 10,8% în luna precedentă, după patru luni consecutive de creştere.

Carnea de pasăre a înregistrat, din nou, cea mai mare creştere lunară, pe fondul cererii globale susţinute, în condiţiile în care exporturile din mai multe ţări europene sunt restricţionate ca urmare a existenţei unor focare de gripă aviară.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.