Administrația Biden prezintă incendiarul Raport privind asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi

0

Administraţia Biden prezintă joi concluziile Raportului serviciilor de informaţii care arată că jurnalistul Jamal Khashoggi a fost asasinat, în urmă cu trei ani, la comanda prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman. Lansarea de astăzi a raportului declasificat a fost anunțată încă de săptămâna trecută de secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki. Aceasta declara că președintele Joe Biden lucrează pentru a „recalibra” relația americană cu Arabia Saudită și anunța o schimbare radicală față de linia adoptată de Donald Trump, și anume că noul șef de la Casa Albă ar intenționa să comunice cu regele saudit Salman bin Abdulaziz Al-Saud în locul fiului său, prințul moștenitor.

Nu este nou acest Raport, elaborat de serviciile de infromaţii pe baza analizei serviciului de informații CIA, relatează NBC News, citând surse oficiale Dar, cu siguranță, lansarea publică a raportului declasificat concluzii va marca un nou capitol în relațiile dintre noua Administrație SUA a lui Joe Biden și Arabia Saudită. Fostul președinte Donald Trump a avut o relație bună cu prințul moștenitor, pe care îl numea „prieten” al SUA și despre care spunea că a făcut foarte multe pentru deschiderea socială și economică a Arabiei Saudite. Trump nu a implicat problema asainării lui Khashoggi în discuțiile sale cu prințul moștenitor, cel puțin nu la nivel public, deși moartea acestuia a dus la tensionarea relațiilor dintre SUA și Arabia Saudită.

În timpul campaniei pentru Casa Albă, Joe Biden a promis să îi facă pe saudiţi „să plătească preţul şi să îi facă, de fapt, proscrişii care sunt”.

Jamal Khashoggi, în vârstă de 59 de ani, jurnalist critic fata de puterea saudit, lucra pentru The Washington Post când a fost atras în consulatul saudit din Istanbul, pe 2 octombrie 2018, şi ucis de o echipă de agenţi ai serviciilor secrete care aveau legături strânse cu prinţul moştenitor. Trupul său a fost dezmembrat în parte cu un fierăstrău, au spus oficialii americani, iar rămăşiţele nu au fost găsite. Khashoggi venise la consulat ca sa obtina actele necesare pentru a se casatori cu o femeie turca Hatice Cengiz, care il astepta in afara consulatului.

La un an de la asasinarea jurnalistului, în septembrie 2019, au ieșit la iveală detalii cutremurătoare despre moartea acestuia. În ultimele minute de viață, Jamal Khashoggi i-a rugat pe ucigaşii săi să nu îi acopere gura, motivând că suferea de astm şi s-ar fi putut sufoca.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.