Globurile de AUR 2021: Lista marilor câștigători, plină de surprize

Share:

Lungmetrajele ”Nomadland” şi ”Borat Subsequent Moviefilm” şi serialele ”The Crown” şi ”Schitt’s Creek” sunt marile câştigătoare ale celei de-a 78-a ediţii a galei Globurilor de Aur, acordate de Asociaţia Presei Străine de la Hollywood (HFPA), care a avut loc duminică noapte, deschizând astfel sezonul premiilor.

Pentru prima dată în istoria galei, ceremonia a avut loc pe ambele coaste ale SUA, în prezenţa unui public restrâns, cu prezentatori pe scenă, dar cu nominalizaţii în direct prin videoconferinţă.

Scena galei a fost redefinită anul acesta, întreg aranjamentul a fost regândit, astfel ca la evenimentele de la Los Angeles şi New York să participe un număr limitat de spectatori, între care s-au numărat lucrători din sectoarele esenţiale şi din prima linie. În acest mod, organizatorii au adus un omagiu celor care au depus eforturi în timpul pandemiei, în ultimul an.

Actriţa Amy Poehler a fost gazda evenimentului de la Beverly Hilton din Los Angeles, iar actriţa Tina Fey, de la Rainbow Room din New York.

Între cei care au prezentat categoriile, nominalizaţii şi câştigătorii s-au numărat Joaquin Phoenix, Renee Zellweger, Michael Douglas şi Catherine Zeta-Jones, Awkwafina, Kevin Bacon şi Kyra Sedgwick, Kate Hudson, Salma Hayek, Margot Robbie, Jamie Lee Curtis, Laura Dern, Angela Bassett şi Christian Slater.

Satchel şi Jackson Lee, copiii cineastului Spike Lee, au fost ambasadorii galei de anul acesta.

Trofeele pentru 25 de categorii – film şi televiziune – sunt acordate anual în urma votului celor aproximativ 90 de membri ai Asociaţiei Presei Străine de la Hollywood.

Pentru prima dată în istoria Globurilor de Aur, trei femei au fost nominalizate la categoria regie: Chloé Zhao (”Nomadland”), Emerald Fennell (”Promising Young Woman”) şi Regina King (”One Night in Miami”). Ava DuVernay este regizoarea care a fost cel mai recent selectată la această categorie, pentru „Selma”, în 2015.

Cât priveşte lungmetrajele, ”Mank” al lui David Fincher a primit şase nominalizări, iar „The Trial of the Chicago 7” al lui Aaron Sorkin a obţinut cinci selecţii. Ele au fost urmate de ”The Father”, ”Nomadland” şi ”Promising Young Woman”, cu câte patru selecţii.

Între programele de televiziune, ”The Crown” s-a impus cu şase, urmat de ”Schitt’s Creek”, cu cinci, ”Ozark” şi ”The Undoing”, cu câte patru nominalizări.

Netflix a primit 20 de nominalizări ca distribuitor de programe TV şi 22 de selecţii, pentru film. În total, serviciul de streaming a câştigat zece trofee.

Actriţa Jane Fonda a primit trofeul onorific ”Cecil B. DeMille”, iar Norman Lear, premiul onorific ”Carol Burnett”.

Chloé Zhao, regizoarea ”Nomadland”, drama cu buget redus despre o femeie care călătoreşte prin vestul Americii, este a doua femeie din istoria galei Globurilor de Aur care primeşte trofeul pentru regie, după Barbra Streisand, recompensată în 1983 pentru ”Yentl”.

Andra Day a devenit a doua femeie de culoare premiată la categoria ”cea mai bună actriţă într-un fim – dramă”, pentru rolul din ”The United States vs. Billie Holiday”. În urmă cu 35 de ani, Whoopi Goldberg a fost recompensată cu un Glob de Aur pentru rolul din “The Color Purple”.

Chadwick Boseman, desemnat ”cel mai bun actor într-un film – dramă” pentru rolul din ”Ma Rainey’s Black Bottom”, a devenit a doua persoană premiată postum la această categorie. Soţia lui, Simone Ledward Boseman, a primit premiul în numele lui şi a ţinut un discurs emoţionant.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.