Ministrul Muncii, Raluca Turcan, declară război sporurilor nesimțite: Sporurile de solicitare neuropsihică, confidențialitate, praf și calculator, eliminate!

Share:

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că sunt bugetari care adaugă la salariu sporuri de 85%. Printr-o nouă lege a salarizării, Raluca Turcan spune că vor fi eliminate unele sporuri, precum sporul de solicitare neuropsihică sau sporul de confidenţialitate.

Raluca Turcan a explicat cum s-a ajuns la situaţia ca unii dintre bugetari să primească sporurile de praf sau de calculator.

„După ce s-a stabilit un cadru unitar de salarizare relativ echilibrat, excepţiile au ajuns să devină regulă şi dintr-un context legal în care în sistemul bugetar există o anumită aşezare pe grilă, cu un salariu minim, cu un salariu maxim şi sporurile să fie acordate fie pentru o anumită categorie profesională, fie pentru a motiva angajaţii, am ajuns ca prin lobby făcut în Parlament ca diferite categorii profesionale să apară cu excepţii de la regula stabilită pentru toţi bugetarii”, a explicat Raluca Turcan, duminică, la Insider Politic de la Prima TV.

Ministrul Muncii a afirmat că România se află peste media europeană când vine vorba de ponderea cheltuielilor salariale.

„Până la urmă, acesta este scopul reformei în sistemul bugetar pe care am demarat-o deja şi vrem să o ducem la bun sfârşit, de a ajunge într-un final la un cadru legal care să fie deopotrivă sustenabil, pentru că, dacă ne uităm la ponderea cheltuielilor salariale în total cheltuieli ale statului, vedem că suntem peste media europeană, să fie echitabile, să fie motivante şi pe fond instituţiile să ajungă să lucreze pentru oameni pentru că vorbim de serviciul public în cea mai mare parte şi atunci mi se pare corect ca ceea ce înseamnă salarizare în sistemul public să fie privită în permanenţă din perspectiva îndeplinirii misiunii de serviciu în sistemul public pe care aceste instituţii îl au”, a susținut Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a anunţat că va fi făcută o analiză a acestor sporuri deoarece acestea au ajuns să fie completări la salariu în cazul anumitor categorii profesionale.

„De aceea, nici nu punem în antiteză sistemul bugetar cu sistemul privat sau sistemul sporurilor prin reducere să ducă automat la o scădere a veniturilor pentru că sunt unele situaţii şi de aceea o luăm practic categorie profesională cu categorie profesională în care mai bine creştem salariile de bază, aşezându-le în altă poziţie pe grilă decât să avem tot felul de sporuri care nu îşi au rostul pur şi simplu”, a afirmat Turcan.

De asemenea, ea a subliniat că sunt bugetari care adaugă la salariu sporuri de 85%.

„În legea salarizării există un articol prin care nivelul sporurilor este limitat la 30% la nivelul ordonatorului de credite. Acesta este un articol, ori prezentarea trunchiată a unui text de lege este similară cu minciuna sau manipularea, pentru că la două articole mai jos apar excepţiile.

Prin excepţie de la plafonarea nivelului sporurilor la 30% la nivelul ordonatorului de credit vin următoarele domenii. Şi după aceea intră sănătatea, justiţia, asistenţa socială, partea de apărare şi ordine publică. Sunt salariile cărora li se adaugă sporuri cu până la 85%, dar asta nu înseamnă că toţi angajaţii din sănătate au sporuri de 85%. Evident, există segmente din sănătate unde sporurile merg chiar şi la 85%”, a explicat Raluca Turcan, conform sursei citate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.