Ministrul Justiției, Stelian Ion, ia atitudine în dosarul „10 august”: „CSM să ia poziţie privind apărarea independenţei sistemului judiciar!”

0

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a solicitat, astăzi, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să ia poziţie privind apărarea independenţei sistemului judiciar, totul în contextul suspiciunilor apărute în percepţia publică conform cărora a lipsit o anchetă efectivă în dosarul „10 august”.

„Am o solicitare de apărare a independenţei, libertăţii, imparţialităţi sistemului judiciar în ansamblul său legat de o percepţie care se conturează în spaţiul pubic vizând suspiciuni de lipsa unei anchete efective, astfel cum a fost definită prin jurisprudenţa CEDO în dosarul generic denumit „10 august”. Cred că este foarte important ca sistemul judiciar să aibă un răspuns la aceste discuţii din spaţiul public şi să aibă o reacţie, bineînţeles după o analiză foarte atentă, pentru că o astfel de percepţie poate afecta reputaţia întregului sistem judiciar în ansamblul său şi nu este corect şi nu este de dorit să se întâmple acest lucru”, a declarat ministrul în cadrul şedinţei de plen a CSM.

În discursul ținut, Stelian Ion a subliniat că lumea aşteaptă un răspuns din partea sistemului judiciar: „Nu mă găsesc aici pentru a critica o anumită soluţie, nu voi face aste lucru. Repet, este rolul CSM şi, eventual, al Inspecţiei Judiciare să facă anumite verificări, dacă veţi aprecia şi dumneavoastră acest lucru. Sunt chestiuni legate în principal de dreptul la apărare din perspectiva persoanelor vătămate, audierea acestora. Trebuie să se facă verificări sub acest aspect”.

Vă reamintim că Tribunalul București a respins, pe 2 martie, cererea DIICOT de redeschidere a dosarului „10 august”, decizia fiind definitivă. Tribunalul susține că decizia a fost luată „pe baza dispoziţiilor legale incidente cauzei şi pe baza probatoriului administrat pe parcursul fazelor procesuale specifice, nu pe bază de emoţii şi sentimente”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.