Ministrul Muncii, Raluca Turcan, implicare totala: „In doar zece zile, avem deja 160.000 de dosare de pensii evaluate!”

Share:

Debutul procesului de evaluare a pensiilor a dublat activitatea angajaţilor caselor teritoriale de pensii, care în prezent sunt supraîncărcaţi, a declarat, vineri, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, la finalul vizitei la sediul mai multor case de pensii din Bucureşti.

„Până acum, într-o săptămână şi jumătate avem deja 160.000 de dosare evaluate, urmând ca după încheierea părţii legislative, de finalizare a Legii Pensiilor, acestea să fie şi recalculate foarte uşor. Până acum, în casele de pensii în care am fost, activitatea se derulează bine. (…) Acest proces a început cu resursele limitate pe care le avem – softuri vechi, dar actualizate, aparatura este învechită, sunt calculatoare de ani buni de zile şi care abia se mişcă, şi aici avem obligaţia ca prim PNRR (Planul Naţional de Reformă şi Rezilienţă n.r.) să înnoim toată dotarea din casele teritoriale de pensii. De asemenea, este o realitate faptul că în casele de pensii personalul este subdimensionat. Sunt oameni supraîncărcaţi, practic activitatea li s-a dublat. Dincolo de activitatea zilnică de stabilire a dosarelor care intră în plată, s-a adăugat această activitate de evaluare e dosarelor, pentru fiecare casă exact acelaşi număr de dosare aproximativ cu câţi beneficiari au, în care pur şi simplu indicator cu indicator sunt luaţi la puricat, astfel încât toate variantele introduse în computer să reflecte munca de o viaţă a tuturor celor care aşteaptă recalcularea pensiilor”, a afirmat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a explicat că plata pentru suplimentarea personalului caselor de pensii nu va fi făcută de la buget, ci din fonduri europene.

„Noi vorbim de suplimentarea personalului pe o perioadă determinată, plătiţi din fonduri europene, nu din bugetul statului. Deci nu facem angajări la stat, după cum în mod eronat s-a comunicat. Aşadar, într-o instituţie cum este o casă de pensii, în care activitatea unor oameni s-a dublat, considerăm absolut firesc să-i sprijinim în activitatea lor, şi pe o perioadă determinată, cât durează acest proces de evaluare şi recalculare a pensiilor să vină personal suplimentar şi să-i ajute. Mai mult decât atât, vrem tot pe fonduri europene să găsim şi o formulă de stimulare, pentru că oamenii aceştia muncesc în plus. Ca să se înţeleagă şi mai bine: în casele de pensii, personalul angajat este supraîncărcat. Vorbim de case de pensii cu 40, 30 de persoane angajate, care au în total 60.000 până la 140.000 de beneficiari, adică de persoane vârstnice care au nevoie de diferite forme de calculare a pensiilor, ceea ce înseamnă practic o activitate dificilă”, a menţionat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a afirmat că sprijinul financiar pentru suplimentarea personalului caselor de pensii urmează să fie alocat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.