UE va prezenta în câteva zile „pașaportul verde” de sănătate

0

Autorităţile europene vizează intrarea în vigoare a unui certificat sanitar, „paşaportul verde”, pentru facilitarea călătoriilor în cadrul Uniunii Europene în timpul sezonului estival, a anunţat duminică comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton.

Acest proiect de certificat sanitar, care va fi prezentat miercuri, va conţine informaţii „ce vor indica dacă o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19 sau dacă aceasta s-a însănătoşit, sau dacă a obţinut un rezultat negativ la testul” pentru depistarea noului tip de coronavirus, a precizat Breton în timpul emisiunii „Grand Rendez-vous” de pe postul Europe 1, în colaborare cu CNEWS şi Les Echos.

„El va fi fie în format electronic, fie tipărit”, pentru a-i respecta pe cei care „nu doresc să pună aceasta pe smartphon-urile lor şi acesta este dreptul lor”, a afirmat comisarul, citat de Reuters.

Dotat cu un cod QR, gratuit, acest certificat sanitar va fi în limba fiecărei ţări şi tradus în engleză, şi „va fi valabil în toate ţările Uniunii Europene”, a detaliat el.

„Se lucrează pentru ca aceasta să fie realizat înainte de luna iunie„, a precizat Breton, estimând că este „primordial să se facă totul pentru a menţine sezonul turistic„.

Comisarul european a revenit de asemenea asupra anunţului făcut cu o zi înainte de AstraZeneca privind noi reduceri de livrări ale vaccinului său împotriva COVID-19 către UE, estimând că situaţia „este inacceptabilă sau în orice caz de neînţeles”. El a declarat că acest lucru s-ar putea traduce printr-o „disfuncţionalitate în lanţul logistic”, refuzând cu toate acestea să ia în calcul deocamdată consecinţe judiciare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.