Nicușor Dan, primarul general care a pus interesele bucureștenilor mai presus de interesele „rechinilor imobiliari”

0

Nicuşor Dan,  noul primar al capitalei române urmează să demonteze tot ce a făcut Gabriela Firea, predecesoarea lui social-democrată. La şase luni după victorie, fostul activist care s-a bătut multă vreme contra freneziei imobiliare din Bucureşti a suspendat planurile de dezvoltare urbană în cinci din cele şase sectoare.

Obiectiv: să pună capăt apetitului promotorilor, în situaţia în care localnicii au mai puţin de 10 metri pătrați de spaţiu verde per capita. În vreme ce mediul de afaceri e furios şi vorbește despre amânarea sau anularea unor investiţii de 3 miliarde de euro, unii primari de sector primesc derogări pentru proiectele de interes public.

În incapacitate de plată, conturile primăriei sunt blocate de luni de zile. De vină este clientelismul pe care noul primar intenţionează să-l eradicheze. De la preluarea funcţiei, el a suprimat cele 23 de companii municipale (însărcinate cu salubritatea, energia…) create de Firea.

Adevărate găuri financiare, înfiinţarea lor a fost chiar declarată ilegală de justiţie. Pentru actualul primar, ele au drept unic scop să dreneze banul public şi să sporească efectivele municipalităţii. Şi rezultatele sunt considerate nesatisfăcătoare, având în vedere frecventele întreruperi ale apei calde în anumite cartiere iarna sau proiecte de infrastructură rutieră care nu duc nicăieri – atunci când nu sunt ilegale.

Fără bani, primarul Nicușor Dan a declarat că nu vrea să continue proiectele aflate în stand-by. Spre marea nemulţumire a bucureştenilor, obişnuiţi cu proiecte fără cap şi coadă, precum blocajele de circulaţie monstru. Se speră că acţiunea de demolare a lui Nicuşor Dan să ducă măcar la deblocarea conturilor.

Sursa: Ouest-France / Autor: Benjamin Ribout / Traducere: Gabriela Sîrbu (Rador)

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.