Piața hotelieră ar putea începe revenirea în a doua jumătate din 2021!

0

Industria ospitalității a fost printre primele afectate de criza generată de coronavirus și va fi printre ultimele care își vor reveni. Drumul spre revenire presupune stabilirea unui mod de a face experiența hotelieră mai sigură, iar anul acesta va aduce noi tendințe în zona ospitalității – minimizarea risipei alimentare, grija pentru clădiri verzi și sustenabilitate și preferința pentru alimente produse local, dar și dispozitivele smart concepute să diminueze consumul de energie sunt doar câteva dintre tendințele care vor modela un viitor mai sustenabil începând cu 2021, arată raportul anual Colliers pentru 2020.

Având în vedere istoricul pieței și evoluția dinaintea pandemiei, consultanții Colliers sunt optimiști privind capacitatea de revenire și interesul investitorilor pentru această piață (deși următorii ani vor fi cu siguranță dificili). Unii dezvoltatori și-au continuat proiectele din zona de ospitalitate și au găsit modalități de a negocia cu băncile finanțatoare, confirmând încrederea pe termen lung în această piață a unor jucători cu o situație financiară robustă. Astfel de exemple sunt hotelul Moxy, deschis în iulie 2020, în Centrul Vechi al Bucureștiului de către grupul Apex, și Ibis Style City Center, de 150 de camere, situat pe strada Știrbei Vodă, deschis de Dentotal în colaborare cu hotelurile Accor, în iunie 2020.

Chiar și în timpul pandemiei, noutatea unui  brand, designul atractiv și un bun raport calitate-preţ, a atras  un grad de ocupare de 20-30% în timpul săptămânii și de 45-50% în weekend-uri. În ceea ce privește proiectele viitoare, există încă puține hoteluri în lucru, iar mărcile caută locații bune pentru a se afilia. De exemplu, lanțul Accor a semnat un nou acord de management cu Alexandra Residence Design pentru construirea unui nou hotel sub brandul Ibis, cu 144 de camere, un SPA și un centru de evenimente de 1.000 de metri pătrați.

Până la sfârșitul lui 2021, consultanții Colliers se așteaptă la deschiderea hotelului Ibis Airport (85 de camere) și a noului hotel de lux Autograph Collection by Marriott din centrul vechi al Bucureștiului (217 camere), întrucât acestea se află într-un stadiu avansat de construcție. Alte proiecte mai includ un nou brand sub umbrela Accor (100 de camere), Corinthia Grand Hotel du Boulevard (50 de camere) sau reconversia Palatului Oscar Maugsch, vândut recent de BCR unui grup de investitori din industria hotelieră, și sunt așteptate să își anunțe strategia în viitorul apropiat.

„Perspectivele pe termen mediu rămân pline de provocări. La nivel global, turismul a scăzut în 2020 la cel mai mic nivel din ultimii 30 de ani în ceea ce privește activitatea. În Europa, conform unui sondaj al Organizației Mondiale a Turismului, majoritatea experților văd revenirea activității la nivelurile pre-pandemice ale călătoriilor în străinătate nu mai devreme de 2023. Mai mult, sondajul arată că o revenire mai importantă în zona de turism internațional vom vedea în a doua jumătate a anului 2021 – cel mai probabil în funcție de vaccinare, dar sunt destui care avansează termenul în 2022. Ne-am aștepta ca România să urmeze exemplul altor țări europene și să revină într-un ritm similar. Și deși, în ansamblu, România nu s-a bazat atât de mult pe turiștii străini (țara a avut printre cei mai puțini vizitatori străini din Europa Centrală și de Est), Bucureștiul va avea de suferit, pentru că înainte de pandemie a înregistrat o creștere atât a turismului de afaceri, cât și de agrement”, explică Raluca Buciuc, Partner & Head of Valuation Services and Hospitality Advisory Services al Colliers.

În București, gradul de ocupare a continuat să fie redus. De exemplu, un hotel bun de 4 stele din zona centrală a înregistrat un grad de ocupare de aproximativ 30%, comparativ cu peste 80% în 2019. Într-un scenariu decent, gradul de ocupare ar fi trebuit să crească până la 50% până la sfârșitul lui 2020 pentru hotelurile renumite, dar al doilea val de teste pozitive de Covid-19 a amânat revenirea industriei. Cum Bucureștiul nu este o opțiune tradițională de vacanță de vară și este legat mai degrabă de zona călătoriilor de afaceri, gradul de ocupare a rămas scăzut în timpul verii, în zona de 10-15%.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.