Liderii UE, Ursula von der Leyen și Charles Michel, întâlnire la Ankara cu Erdogan

0

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliul European, Charles Michel, se vor deplasa în Turcia la 6 aprilie pentru a se întâlni cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan, au anunţat luni pe Twitter purtătorii lor de cuvânt, potrivit AFP şi Reuters.

La summitul de joi desfăşurat în format de videoconferinţă, UE s-a declarat pregătită să reia dialogul cu Ankara după luni de tensiuni în Mediterana de Est, însă i-a pus condiţii preşedintelui turc, cerând în special continuarea procesului actual de reducere a tensiunilor.

UE nu a oferit detalii despre vizita celor doi oficiali în Turcia, dar aceasta face parte din eforturile de relansare a relaţiilor dintre Bruxelles şi Ankara.

La Consiliul European, cei 27 de lideri au aprobat un demers „progresiv, condiţional şi reversibil pentru a consolida cooperarea într-un anumit număr de domenii de interes comun”, conform declaraţiei finale.

Turcia, ţară candidată la UE, a avut ultimul summit cu cei doi lideri în martie 2020, când Erdogan i-a primit pe Michel şi Von der Leyen la Ankara.

În ciuda deciziei Turcia de a se retrage din convenţia care protejează femeile de violenţă şi a deteriorării situaţiei drepturilor omului, UE spune că este dispusă să colaboreze pentru dezvoltarea relaţiilor comerciale.

Ambele ţări urmăresc de asemenea să ajungă la un acord pentru un nou sprijin de miliarde de euro din partea UE pentru refugiaţii sirieni din Turcia.

EU este pregătită să se angajeze în modernizarea Uniunii Vamale, să reia dialogul la nivel înalt şi să negocieze facilităţi de viză pentru cetăţenii turci.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.