Ministrul Stelian Ion continuă lupta pentru o „justiție mai eficientă și mai corectă”: „Este nevoie de adoptarea unor legi noi!”

0

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a afirmat, luni, că justiţia are nevoie de o „haină nouă”, iar aceasta o poate reprezenta pachetul de modificare a legilor din acest domeniu.

„De-a lungul timpului au survenit foarte multe modificări, deja legislaţia pe alocuri este incoerentă, sunt multe lucruri care nu se mai potrivesc unele cu altele şi, în urma modificărilor survenite şi în 2018, a devenit foarte clar pentru noi că este nevoie de adoptarea unor noi legi. Simple modificări punctuale nu mai sunt suficiente. Justiţia are nevoie de o haină nouă şi aceasta o poate reprezenta acest pachet legislativ”, a declarat Stelian Ion la Ministerul Justiţiei.

Stelian Ion a adăugat că proiectele de lege nu au fost făcute în grabă, ţinându-se cont de toate propunerile venite în cele 6 luni cât au fost puse în dezbatere publică.

„Este un pachet legislativ construit cu migală în decursul timpului, nu a fost făcut pe grabă. De asemenea, consultarea publică a fost una consistentă. După cum ştiţi, proiectul a fost pus în dezbatere acum aproximativ 6 luni. Au fost consultate instituţiile care ţin de sistemul judiciar, asociaţiile profesionale ale magistraţilor şi am ţinut cont de toate propunerile care ne-au venit, le-am analizat pe toate şi a rezultat această variantă care pentru mine este una foarte, foarte bună, reprezintă un fundament nou pentru sistemul judiciar, reprezintă o bază de plecare spre o justiţie mai eficientă şi mai corectă”, a spus ministrul.

Stelian Ion a afirmat totodată că noile măsuri ar putea ajuta la ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

„Acest fundament nou ar putea să ne ajute foarte mult şi în obiectivul de ridicare a MCV. De asemenea, trebuie să ţinem cont foarte clar şi de faptul că respectarea principiilor statului de drept reprezintă o condiţie pentru atragerea fondurilor europene şi de aceea acest pachet legislativ este cu atât mai important”, a arătat Stelian Ion.

Potrivit acestuia, prin modificările aduse legilor justiţiei s-a urmărit a se găsi soluţii echilibrate şi a nu se legifera în funcţie de persoane.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.