Scandal uriaș în Slovacia după achiziţionarea de doze din vaccinul rusesc Sputnik V. Premierul a demisionat!

Share:

Premierul slovac Igor Matovic a demisionat marţi, deschizând calea formării unui nou guvern după o lună de criză politică, el urmând să deţină portofoliul Finanţelor în viitorul executiv.

Preşedinta Slovaciei, Zuzana Caputova, l-a mandatat să formeze noul cabinet pe ministrul de finanţe Eduard Heger, coleg cu Matovic în partidul conservator OLaNO (‘Oameni Obişnuiţi şi Personalităţi Independente’), după cum scrie Deutsche Welle. ”Când un an îţi ia zece ani din viaţă (…), aceasta a fost o onoare şi mulţumesc”, a scris Igor Matovic pe Twitter înainte de a merge la ceremonia de desemnare a succesorului său. Conform unui sondaj din 21 martie, 80% dintre slovaci doreau un nou premier. Între altele, lui Igor Matovic i se reproşează achiziiţionarea de doze din vaccinul rusesc Sputnik V.

Eduard Heger, în vârstă de 44 de ani, este un economist şi om de afaceri, cunoscut pentru pragmatismul său. Toate cele patru partide din coaliţia guvernamentală deja existentă au acceptat să facă parte din viitorul guvern.

În interiorul acestei coaliţii formate după alegerile de anul trecut au avut loc de atunci numeroase neînţelegeri, care în urmă cu o lună au culminat cu decizia şefului guvernului de a cumpăra doze din vaccinul rusesc Sputnik V, achiziţie dezaprobată de ceilalţi membri ai coaliţiei şi de preşedinta liberală Zuzana Caputova, care consideră că o asemenea decizie ar fi în contradicţie cu apartenenţa Slovaciei la UE şi NATO.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.