Transparență și digitalizare, pariul câștigător al ministrului Claudiu Năsui: „Monitorul Oficial devine disponibil în format PDF!”

0

Legea 57/2021, prin care Monitorul Oficial devine disponibil în format PDF, este un pas înainte pentru transparenţă şi digitalizare, afirmă ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui.

„Am crede că în secolul 21 nu ar trebui să fie nevoie de o lege pentru asta şi nici că e un mare motiv de laudă să dai acces la documentul central al statului, legea, în format electronic, liber şi care să permită funcţii de bază ale oricărui document electronic. Este un pas înainte pentru transparenţă şi digitalizare. Este o victorie pentru toţi cei care se chinuiau până acum la publicarea actelor normative să le folosească textul oficial”, a scris Năsui, vineri, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Claudiu Năsui, legea face parte din pachetul de legi pentru debirocratizare şi transparentizare depus în vara anului trecut de USR.

„Ultima lege care mai rămâne de adoptat din pachet este cea referitoare la transparentizare”, a adăugat ministrul.

În opinia acestuia, lupta pentru transparentizarea statului român este una grea, iar ultima lege din pachet ar crea un registru public al transparenţei, ar da sancţiuni la răspunsurile în bătaie de joc şi ar obliga instituţiile să dea datele în format electronic.

„Adică să nu mai primim sute de pagini de tabele scanate, ci fişierul electronic simplu. Este un lucru de bun simţ, exact ca publicarea Monitorului Oficial în format PDF. Sunt fişiere care există deja în instituţii, dar pur şi simplu nu sunt comunicate solicitanţilor. Cu toate acestea, legea aceasta a fost retrimisă deja de două ori la comisie. Statul care ne ia banii trebuie să fie transparent cu ei. Dacă suntem suficient de buni cât să plătim taxe şi impozite mari, suntem şi suficient de buni cât să ştim şi ce face statul cu ei (statul ne ia jumătate din orice salariu, avem cele mai mari taxe pe salariul minim din toată Europa)”, a subliniat şeful de la Economie.

Claudiu Năsui a atras atenţia că, în România, politica a fost prea mult „arta compromisului”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.