Lege controversată, promulgată de Putin. Președintele rus ar putea rămâne la putere până în 2036!

0

Preşedintele rus Vladimir Putin, în vârstă de 68 de ani, aflat la putere din 2000, a promulgat luni legea care-i permite să candideze la încă două mandate de preşedinte, deschizându-şi astfel calea unei rămâneri la Kremlin până în 2036, o lege care-i acordă imunitate pe viaţă.

Această lege, publicată pe portalul oficial rus, a fost adoptată definitiv de Parlament în martie, în urma unui referendum constituţional organizat în vara trecută. Vladimir Putin, care se află la conducerea ţării din 2000, ar fu urmat să se retragă de la Kremlin la sfârşitul actualului mandat, în 2024, în contextul în care legislaţia rusă nu permitea unui preşedinte să deţinămai mult de două mandate consecutive.

Însă, potrivit textului promulgat luni, preluat de Reuters, această restricţie nu se aplică celor care ocupă postul de şef de stat înaintea intrării în vigoare a amendamentelor Constituţiei aprobate prin referendumul din 2020. Aceasta nu este prima oară când Putin atinge limita celor două mandate.

În 2008, el a preluat postul de premier şi i-a lăsat Kremlinul fostului său şef de Guvern, Dmitri Medvedev. În urma acestei rocade de patru ani, al a fost reales preşedinte în 2012.

Revizuirea constituţională adoptată în vara lui 2020 introduce de asemenea în Constituţie principii conservatoare dragi preşedintelui – credinţa în Dumnezeu, căsătoria rezervată heterosexualilor, învăţământu patriotic şi o imunitate pe viaţă, garantată preşedinţilor ruşi.

Opozantul politic Aleksei Navalnîi, încarcerat, a catalogat referendumul drept o”minciună uriaşă”, iar ONG-ul Golos, specializat în observarea alegerilor, a denunţat o atingere ”fără precedent” a suveranităţii poporului rus.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.