Maria Grapini propune o a patra categorie în certificatul de vaccinare: “Adeverință de sănătate de la medicul de familie pentru persoanele, sănătoase, care nu au trecut prin boală!”

Share:

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a vorbit, la Radio Timișoara, despre recenta propunere de regulament, venită de la Comisia Europeană, privind stabilirea unui cadru pentru eliberarea, verificarea și acceptarea adeverințelor de vaccinare, de testare și de vindecare în vederea facilitării circulației în timpul pandemiei de COVID-19.

Maria Grapini a precizat că nu a votat această propunere de regulament deși aceasta a fost adoptată de plenul PE cu peste 400 de voturi pentru. Numărul europarlamentarilor care au votat împotrivă, a adăugat eurodeputatul Grapini, a depășit cu puțin 200, mai mult, din cei 33 de eurodeputați români, doar trei s-au opus.

“Este important de spus faptul că motivul pentru care am votat împotrivă este acela că aceste trei adeverințe, care sunt prevăzute în propunerea de regulament, lasă pe dinafară sau, mai corect spus, discriminează foarte mulți cetățeni. Și, mă refer aici la cei care nu doresc sau nu pot să se vacineze. Să nu uităm că vaccinarea este voluntară, nu este obligatorie! Unii sunt bolnavi și, ca atare, nu se pot vaccina. Să nu uităm nici faptul că unele persoane nu pot să se testeze – mai ales că, în cazul României, testarea PCR costă – și, ca atare, vorbim de două teste, unul la ieșirea din țară și altul la sosire, ceea ce înseamnă o sumă considerabilă. Mai mult, există cea de-a treia adeverință, așa-numita adeverință de vindecare, care atestă faptul că ai avut COVID și acum te-ai vindecat. În afara acestor trei categorii de cetățeni, rămân mulți cetățeni, așa cum am spus, care nu vor sau nu pot, din diferite motive, să se vaccineze și care nu au fost bolnavi. Eu cred că, astfel, tuturor cetățenilor sănătoși care nu au trecut prin boală și care nu vor să se vaccineze și care, poate, nu au bani de teste, li se interzice dreptul la deplasare”, a punctat europarlamentarul umanist.

Potrivit eurodeputatului Grapini, deși a dorit, alături de mulți alți colegi, ținând cont de importanța subiectului, o dezbatere cu posibilitatea de a depune amendamente, s-a apelat la procedura de urgență. Cu toate acestea, Grapini a menționat că a depus, totuși, amendamente prin intermediul grupurilor politice. Una dintre propunerile avansate de europarlamentarul român prevede introducerea unei a patra adeverințe de sănătate care să fie adăugată celor trei categorii menționate în noul regulament.

“Concret, mă refer la o adeverință de sănătate de la medicul de familie care poate adeveri starea de sănătate corespunzătoare a unei persoane – și nu vorbim aici de faptul că aceasta poate avea, spre exemplu, o boală cronică – care are dreptul la circulație. Practic, excluderea cetățenilor care ar putea să circule, fără să afecteze starea de sănătate a altor cetățeni, este abuzivă dacă nu se introduce și această a patra categorie”, a completat eurodeputatul Grapini, care a mai spus că nu va vota această propunere de  regulament în cazul în care amendamentale sale nu vor fi acceptate!

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.