Ministrul Muncii, Raluca Turcan, nu mai acceptă jumătăți de măsură: „Cumularea pensiei cu salariul, interzisă în sectorul de stat!”

Share:

Raluca Turcan, ministrul muncii, a spus marți seară la Digi24 că „la privat nu poți să interzici cumularea pensiei cu salariul” și a explicat cum vor fi convinși bugetarii să renunțe la astfel de practici. „În momentul când se interzice cumulul pensie-salariu la stat, practic, un număr important de oameni în puterea muncii se pot îndrepta spre piața privată”, a declarat ea.

Ministrul muncii, Raluca Turcan, spune că românii așteaptă momentul ieșirii la pensie, iar „cifrele arată că, oarecum, chiar dacă ies la pensie, optează să lucreze după”.

„Aceste cifre care arată că avem 4 milioane de pensionari în sistemul public, 107.000 de pensionari anticipat cu penalizare sau fără, plus aproximativ 900.000 de beneficiar de pensie de invaliditate au de urmaș. Dintre toți aceștia, peste 200.000, după momentul pensionării, optează să lucreze. Cred că se raportează la varianta de vârstă de pensionare oarecum ca la un beneficiu pe care îl au și nu ca la un moment în care viața activă se încheie și după aceea beneficiezi de drepturile în urma unei viața de muncă. Provocarea noastră este să creștem și să impulsionăm viața activă. Cifrele pe fond nu arată bine, avem o creștere a numărului de persoane care intră în pensie, avem o scădere a natalității, avem deja niște semnale de creștere a șomajului, pentru că se resimt efectele pandemiei. Ca o primă soluție trebuie să impulsionăm viața activă”, a mai spus Raluca Turcan, marți seară, la Digi24.

Ministrul Turcan a mai spus că proiectul său în acest sens ar urma să fie aprobat în Guvern în următoarele două săptămâni.

„ În ședința de guvern va fi adoptată o ordonanță prin care stimulăm părinții să se întoarcă la muncă până la împlinirea vârstei de 6 luni a copilului, primind un stimulent de reinserție de 1.500 de lei pe toată durata cât ar fi beneficiat de concediu pentru creșterea copilului și urmează în perioada următoare încă un set de măsuri active, prin are persoanele care se află în șomaj sau primesc ajutor social să primească niște stimulente să intre în viața activă”, a completat Turcan.

Raluca Turcan a explicat că „pe fond avem o creștere a numărului de pensionari, ceea ce înseamnă că presiune pe bugetul de asigurări sociale este una foarte mare, iar sustenabilitatea sistemului de pensie este șubredă”. Ministrul a avertizat că trebuie crescută rata de ocupare a forței de muncă pentru că „la un moment dat îți crapă frâiele economiei și îți scade puterea de cumpărare a unei pensii”.

Raluca Turcan a citat un studiu făcut în urmă cu șapte ani de Banca Mondială „în care se arată că, dacă nu se întâmplă o reformă majoră în sistemul de pensii putem ajunge ca în 25 de ani puterea de cumpărare a unei pensii medii în România să fie la echivalentul de 500 de lei”.

„La privat nu poți să interzici cumularea pensiei cu salariul, însă, pe fond, în momentul când se interzice cumulul pensie-salariu la stat, practic, un număr important de oameni în puterea muncii se pot îndrepta spre piața privată, oameni pregătiți, care pot reprezenta un input valoros pentru sistemul privat”, a mai spus ea.

Raluca Turcan a spus că îi va convinge pe români să aleagă doar salariul sau doar pensie „răspunzând pozitiv unui fenomen”. „Avem peste vârsta legală de pensionare 230.000 de oameni care, după ce s-au pensionat, aleg să se reangajeze. Și atunci le spunem să rămână mai mult în câmpul muncii și salariile să devină mai atractive, fie că vorbim de privat, fie de stat”.

Ministrul muncii, Raluca Turcan, a mai spus că salarizarea în sistemul public și în privat „nu trebui să fie puse în antiteză, totul este ca activitatea lor să fie eficientă în sistemul public, să nu taie frunză la câini și să primească sporuri de 60%”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.