Testele COVID pe bază de salivă, cea mai bună soluție la nivelul UE

Share:

Ministrul Eduaţiei face apel la reprezentanţii din Sănătate şi cere teste rapide pe bază de salivă pentru detectarea cazurilor COVID în rândul şcolarilor.

Testele COVID pe bază de salivă, cea mai bună opţiune în Uniunea Europeană.  Solicitarea vine după ce în ultimele două luni de şcoală au fost folosite mai puţin de 2% din testele antigen rapide nazofaringiene disponibile.

Vlad Voiculescu spune că nu are bază legală să achiziţioneze aceste teste pentru instituţiile de învăţământ. Ministrul Sănătății aşteaptă validarea testelor de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, iar INSP ţine să explice că România se raportează la documentele UE şi că în documentele UE definiţia de caz pentru testele de COVID-19 nu acoperă şi testele pe bază de salivă.

Totodată ministerele din ţara noastră aruncă responsabilitatea dintr-o parte în alta, în timp ce alte state membre UE nu au nicio problemă în a derula campanii de testare în masă folosind teste rapide pe bază de salivă în lupta contra COVID.

În plină carantină regională, guvernatorul landului austriac Burgenland, a anunţat la sfârşitul lunii martie că va demara o campanie de testare în masă în perioada sărbătorilor pascale. Guvernatorul Hans Peter Doskozil a declarat că va testa gratuit întreaga populaţie a ţinutului cu teste rapide non-invazive pe bază de salivă.

Franţa a aprobat încă din februarie înlocuirea testelor rapide antigen cu cele non-invazive pe bază de salivă pentru testarea săptămânală a elevilor.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.