Europarlamentarul Maria Grapini îi atenționează pe guvernanți: „Produsele care intră în România trebuie verificate din punct de vedere al dublei calități!”

0

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, și-a exprimat, la Radio Timișoara, îngrijorarea față de preocuparea tot mai scăzută, mai ales în contextul crizei sanitare și economice, a autorităților române față de drepturile consumatorului. În context, europarlamentarul Grapini a tras un nou semnal de alarmă privind riscurile la adresa sănătății consumatorului român generate de calitatea dublă a produselor.

Concret, europarlamentarul umanist a adresat o nouă scrisoare Comisiei Europene prin intermediul căreia a cerut să i se comunice, punctual, care este programul actualei Comisii referitor la intrarea produselor în piața internă.

“Reamintesc, de asemenea, că din acest an avem și noul regulament Vamă, care a fost chiar raportul meu și care va consolida uniunea vamală a UE prin sprijinirea funcționării și dezvoltării sistemului vamal electronic european. România trebuie să utilizeze, să aplice, acest regulament pentru a împiedica să devenim țara în care se aruncă pe piață tot ce nu este conform în alte piețe. Pentru că, dacă celelalte state își vor pune în aplicare noul regulament în care este prevăzută informatizarea și procedurile de control, iar România nu va implementa aceste lucruri la fel de riguros, la fel de profesionist, pentru un control eficient al intrării produselor în piață, ne vom trezi cu tot felul de produse neconforme care vor fi dirijate spre piața României. Această situație extrem de periculoasă ține, până la urmă, de securitatea cetățeanului dar și de faptul că un consumator nu trebuie să fie înșelat prin produse etichetate mincinos!”, a punctat eurodeputatul Grapini.

De altfel, Maria Grapini a mai precizat că, în răspunsul pe care l-a primit de la comisarul pentru piață internă, Thierry Breton, și de la comisarul pentru Justiție, Didier Reynders  (Protecția Consumatorului este în portofoliul comisarului pe Justiție), se spune că, în anii 2021 și 2022, se va continua urmărirea aplicării prevederilor directivei care prevede verificarea  calității produselor.

Mai mult, europarlamentarul Grapini a menționat că Didier Reynders, comisarul pe Justiție, va finaliza în curând campania de testare a produselor alimentare și, astfel, se va publica un raport privind rezultatele analizei senzoriale a unei serii de produse alimentare.

“Vreau să reamintesc că, din păcate, România nu a participat la acest studiu, nu a trimis produse susceptibile de a fi cu calitate dublă și nici nu a luat parte la dezbaterile pe care personal le-am organizat în Parlamentul European. Astfel, atenționez Guvernul României că trebuie neapărat ca și produsele care intră în România să fie verificate din punct de vedere al calității duble și repet că un produs este considerat cu calitate dublă dacă ambalajul, eticheta și brandul prevăd ceva, iar conținut produsului nu corespunde cu ambalajul și brandul similar din alt stat membru”, a conchis Maria Grapini.

 

 

 

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.