Efectul de bumerang al ipocriziei și incompetenței

Share:

„Un rău necesar”. Așa a fost percepută intrarea USR PLUS la guvernare alături de PNL. Era singura variantă politică validă, singura opțiune de trimitere (definitivă) a PSD în băncile incomode ale opoziției. Președintele Iohannis a înțeles rapid acest lucru, ca și liderii liberali. Nimeni, repet nimeni, nu se aștepta, însă, la un comportament atât de bizar, al USR PLUS, față de colegii de Coaliție. Exceptându-l pe ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, care a arătat deschidere față de noțiunile de parteneriat și colaborare, toți ceilalți demnitari, miniștri și secretari de stat, nu au produs decât confuzie, blocaje, neîncredere.

Explicația este simplă: USR PLUS a funcționat, din prima zi, ca un ONG nu ca un partid politic. Criticile excesive, refuzul de a-și asuma responsabilitatea prin demararea/susținerea vreunui proiect inițiat de altcineva, partener sau adversar politic, a dus, într-o primă fază, la creșterea USR PLUS în sondaje.

Din păcate, pentru Barna, Cioloș și colegii lor, intrarea la guvernare înseamnă altceva, mult mai mult, decât sancționarea drastică a derapajelor guvernării PSD. Înseamnă altceva decât împărțirea funcțiilor publice. Nu poți să spui că tu ai avut un scor electoral, ești partener într-o Coaliție, și poți face absolut ce vrei, fără a permite nici măcar amestecul premierului, pe „felia ta de tort” de la guvernare. Și, ca atare, poți numi pe cine vrei în funcția X sau Y, fără ca nimeni să își poată exprima un punct de vedere, fie el chiar critic.

Cazul Vlad Voiculescu este grăitor în acest sens. Trei luni și jumătate de management defectuos, de bâlbe și decizii contradictorii. Reacția fermă a premierului Cîțu care l-a revocat pe ministrul Sănătății nu ar trebui să surprindă pe nimeni. Ba mai mult, Barna și Cioloș ar trebui să-i mulțumească premierului liberal pentru că a luat o decizie care îi scutește de multe probleme electorale.

Orgoliul mai-marilor USR PLUS a fost, însă, deranjat și ca atare au reacționat vehement. Nu-l mai vor premier pe Florin Cîțu. Se simt trădați, înșelați, revoltați! Brusc, l-au reevaluat pe Ludovic Orban, cel de care cu doar câteva luni în urmă, nu mai vroiau să audă. Iar Orban și alți lideri liberali au acceptat, în interesul guvernării, moftul USR PLUS. Și l-au desemnat premier pe Florin Cîțu.

Din păcate, comportamentul USR PLUS va continua. În aceeași manieră. Cine crede că vor pleca de la guvernare, este un naiv. Liderii USR PLUS sunt mai politicieni decât toți cei pe care i-au criticat în ultimii ani. Au început să se simtă mult prea bine la guvernare. Au pus mâna pe ministere bănoase. Se simt importanți, influenți, lideri fără de care nu se mai poate mișca nimic în țara asta!

Vlad Voiculescu? O „victimă” susținută doar la nivel declarativ. Va primi și el ceva la schimb. O funcție, undeva, un loc călduț care va detensiona situația politică tulburată inutil de Barna, Cioloș și ceilalți useristo plusiști!

USR PLUS se va stinge electoral cu fiecare zi de guvernare. Să privim la prestația lui Clotilde Armand, primarul de la sectorul 1, Radu Mihaiu, de la sectorul 2, Dominic Fritz, de la Timișoara…Exemplele pot continua! Dezamăgiri pe linie!

Din păcate, este, încă, nevoie de prezența lor la guvernare! Iohannis, PNL, UDMR, vor accepta situația de facto.  Alternativa nu există. Cel puțin astăzi! Și-i vor lăsa să se afunde, până la gât, în incompetență și scandaluri!

Iohannis și premierul Cîțu au dat un semnal clar. Pe care sunt convins, dincolo de gargara politică și umflarea artificială a mușchilor electorali, că Barna și Cioloș l-au înțeles. Spre binele lor…

Un editorial de Iulian Badea

 

 

Citește și
1 Comentariu
 1. Rug și flacără spune

  După cum merg treburile, viitorul nu miroase bine sau miroase a social-nedemocraţie calică, adică pute…

  USR a luat pâinea din mana PSD-ului la modul in care înjură președintele si premierul, iar despre PSD nu sufla un diftong critic….
  Sunt, parșiv și coroziv, în acelaşi moment, şi in opoziție şi la guvernare…

  USR a preluat tactica aplicată de Băsescu liberalilor când PDL guverna cu liberalii sau de pe vremea CDR-ului când PD guverna cu țărăniștii.

  Modul gălăgios, țipat, gregar și țâfnos de a se exprima şi comportamentul mereu inamical cu partenerii amintește de stilul grand-madamei Șoșoacă şi al echipei acesteia de zgomote, de mahala şi de permanent scandal.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.