Ministrul Muncii, Raluca Turcan, demontează „fake news-urile”: „Nu va exista o scădere a veniturilor bugetarilor!”

Share:

Guvernul a aprobat joi un memorandum care stabilește principiile care vor sta la baza reanalizării și elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Prin acest memorandum, în 30 de zile, ministerele de linie vor transmite propunerile privind politica de salarizare în sistemul public, a anunțat ministrul muncii, Raluca Turcan.

„În sistemul public avem 80.000 de persoane plătite cu salariul minim pe economie, iar sporurile au fost gândite de multe ori ca o completare a veniturilor lor. Acest memorandum și întreaga regândire a legii salarizării țintește spre reducerea inechităților, reducerea discrepanțelor de salarizare pentru persoane care au aceeași pregătire, aceeași încadrare și salarii cu totul diferite”, a explicat Raluca Turcan.

Ministrul a oferit și un exemplu, din administrația publică locală: un consilier din Primăria Capitalei are salariu mai mare decât un consilier din orice alt minister, la aceeași pregătire și la aceeași încadrare, are un salariu mai mare decât un consilier, la aceeași pregătire și la aceeași încadrare, dintr-un județ și acela este diferit, la aceeași pregătire și aceeași încadrare în plată, pentru un consilier din alt județ.

„Există o intenție clară de a provoca tensiuni sociale mințind că Guvernul și Ministerul Muncii vor tăia veniturile oamenilor și aceasta este de obicei o intoxicare care prinde, pentru că sunt mulți oameni nelămuriți, mulți oameni îngrijiorați de veniturile pe care le au, dar în același timp sunt foarte mulți oameni care sunt convinși că în această perioadă sunt și oameni politici și alți amatori care din asta trăiesc, din intoxicare. Ca ministru, este datoria mea să lămuresc orice intoxicare apare în spațiul public și voi răspunde de fiecare dată, cu condiția să mi se solicite un punct de vedere, ceea ce de multe ori nu s-a întâmplat până în acest moment. Vreau să afirm apăsat că prin memorandumul pe care l-am adoptat astăzi, nu punem bazele niciunei măsuri de scădere a veniturilor în România, ci dimpotrivă, prin acest memorandum intenționăm să creștem acele salarii care au fost lăsate mereu în urmă prin inechitățile legislației adoptate în trecut. Salarizarea în sectorul public va deveni unitară, predictibilă, echitabilă și va fi în corelație cu eficiența instituțiilor publice”, a declarat Raluca Turcan.

„Principiile pe care le-am stabilit sunt simple și nu conduc în niciun fel la afectarea veniturilor”, a insistat ea. „Practic, reanalizăm coeficienții de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții bugetare și unele sporuri vor intra în salariile de bază. Acele sporuri care pot fi acordate în sumă fixă vor fi date în sumă fixă. Sporurile care vor rămâne după includerea unora în salariile de bază nu vor depăși 20 la sută din salariul de bază plătit individual. Mai este un lucru important: salariul în plată de bază să fie același pentru toată lumea. Este inadmisibil ca pe o lege să ai unii angajați în sistemul public plătiți la nivelul de salarizare din 2019 și alții la un nivel de salarizare posibil în 2022. Vom include, de asemenea, în grila de salarizare și alte activități care în momentul de față nu sunt în grila de salarizare în sistemul public și care creează puternice inechități”, a arătat ministrul Raluca Turcan.

Ministrul muncii, Raluca Turcan, a precizat că are sprijinul coaliției guvernamentale pentru principiile propuse pentru legea salarizării și a punctat că este un obiectiv asumat în scris și în programul de guvernare în momentul în care a fost aprobat acest guvern.

Acest memorandum a fost semnat de către toate ministerele și reprezintă practic angajamentul pe care ministerele îl iau ca într-o perioadă de 30 de zile să prezinte propriile soluții, propria viziune pentru familiile ocupaționale pe care le coordonează, astfel încât să reașezăm sistemul de salarizare pentru personalul plătit din fonduri publice”, a spus Raluca Turcan.

Precizările au venit în condițiile în care sunt tensiuni în coaliția guvernamentală și au fost vehiculate în spațiul public informații că ar fi existat obiecții de la Ministerul Sănătății și Ministerul Justiției, două ministere conduse la miniștri de la USR PLUS.

Astfel, Ministerul Sănătății ar fi transmis ca punct de vedere că nu este de acord cu plafonarea sporurilor la 15 la sută din salariul de bază, dacă el va duce la diminuarea salariilor. Sunt și alte categorii care s-au plâns, grefierii, profesorii.

„Este un fake news care s-a propagat în spațiul public  dintr-o neînțelegere a modului în care funcționează aplicarea unui principiu din acest memorandum, și anume reașezarea pe grila de salarizare. Sunt într-adevăr familii ocupaționale care au sporuri mai mari, dar dacă o parte din aceste sporuri conduc la așezarea angajaților din acea categorie pe altă grilă de salarizare, atunci salariile de bază cresc și sporurile pot să rămână într-un plafon mai mic”, a explicat Raluca Turcan.

Întrebată dacă au existat împotriviri și din partea Ministerului Justiției cu privire la plafonarea sporurilor, Raluca Turcan a spus că au existat unele neînțelegeri, „poate așa cum au existat și în altă parte”, dar după ce a clarificat ceea ce intenționează să facă în legea salarizării unitare, „temerile s-au spulberat”, pentru că pe fond, „este corect să te uiți pe grila de salarizare, să așezi fiecare categorie de angajat dintr-o anumită familie ocupațională pe un anumit loc din grila de salarizare și la final să rezulte un salariu care cuprinde o parte dintre sporurile actuale și după aceea să evaluezi dacă mai e nevoie și de alte sporuri și acestea să nu depășească 20 la sută”, a explicat ministrul muncii, Raluca Turcan.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.