Europarlamentarul Maria Grapini cere explicații președintelui Autorității Europene pentru Protecția Datelor pe tema introducerii adeverințelor verzi

Share:

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a avut o intervenție fermă în comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) pe tema introducerii adverințelor verzi. Concret, Maria Grapini a profitat de prezența președintele Autorității Europene pentru Protecția Datelor (AEPD), Wojciech Wiewiórowski, și a cerut clarificări cu privire la modalitățile de circulație în Uniunea Europeană, fără discriminare, în această vară, în contextul iminentei introduceri a acestui tip de adeverință.

Potrivit eurodeputatului umanist, la întâlnirea de săptămâna trecută cu comisarul european pe Justiție, Didier Reynders, acesta a precizat, la întrebarea privind durata valabilității acestor adeverințe verzi, că răspunsul îl va da Organizația Mondială a Sănătății.

”Purtătorul de cuvânt al OMS a spus public, săptămâna trecută, că nu recomandă adeverințele verzi și OMS nu poate da un termen pentru acestea fiindcă nu există destule date științifice privind valabilitatea vaccinului sau dacă o persoană vaccinată mai poate transmite virusul sau testele făcute sunt eficiente, fals pozitive sau fals negative”, a punctat europarlamentarul umanist care, în context, a adresat, punctual, următoarele întrebări președintelui Autorității Europene pentru Protecția Datelor:

Ce mesaj putem să transmitem cetățenilor din Uniunea Europeană și din România cu privire la viitorul circulației în spațiul UE, în baza acestor adeverințe care grupează oamenii în trei categorii: vaccinați, testați și trecuți prin COVID?

În condițiile în care majoritatea cetățenilor nu au trecut prin infecția cu SARS COV2 iar, până acum, nu avem un procent de peste 10% din cetățeni vaccinați în cele 27 de state membre, ba, mai mult, testele PCR sunt o povară fiindcă există multe regiuni sărace iar mulți oameni nu își permit să le facă, ce se va întâmpla dacă acești cetățeni vor vrea să meargă în vizită la copii, în altă țară, sau să se trateze într-un spital din străinătate sau orice altceva? Cum vedeți rezolvată această problemă?

”Nu avem o certitudine din punct de vedere științific asupra eficacității vaccinării anti-COVID și asupra întreruperii trasmisiei virusului, după vaccinare. Progresul științific se bazează pe evidențe și nu surprinde emiterea unui certificat verde care să ateste un fapt științific care să garanteze libera circulație a persoanelor. Aceasta este o altă problemă, atâta timp cât faptul științific nu este confirmat. Utilizarea acestui certificat pentru alte scopuri decât pentru transferul, facilitarea și mișcarea liberă a persoanelor, pentru noi, reprezintă o mare problemă!”, i-a răspuns europarlamentarului Grapini, președintele Autorității Europene pentru Protecția Datelor (AEPD), Wojciech Wiewiórowski.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.