Gabriela Firea, revoltată: „Spitalul Foişor trebuie să fie redeschis de urgenţă!”

Gabriela Firea, prim-vicepreşedintele PSD, a cerut, miercuri, în plenul Senatului, ca spitalul Foişor să fie redeschis „de urgenţă”, la o lună după ce peste 100 de pacienţi au fost evacuaţi în toiul nopţii.

Gabriela Firea cere redeschiderea spitalului Foişor deoarece sute de pacienţi aşteaptă să fie operaţi. Fostul primar general a amintit că în prezent doar cinci pacienţi infectaţi cu COVID-19 sunt internaţi în această unitate medicală ce dispune de peste 200 de paturi.

„Deschideti Spitalul de ortopedie “Foișor”! 850 pacienți asteaptă să fie operați! Guvernul haotic ține închis un spital atât de important din țară, cu peste 200 de paturi, pentru doar 5 pacienți covid. Respectați toți bolnavii! Toți au dreptul la sănătate!”, a scris Gabriela Firea, pe Facebook.

Prim-vicepreşedintele PSD a precizat că „a trecut o lună de când peste 100 de pacienţi ai spitalului clinic ortopedie şi traumatologie „Foişor” au fost evacuaţi forţat noaptea, unii dintre ei în secţii ATI”.

„Fără niciun pic de milă, oameni în cârje sau în scaune cu rotile, pacienţi operaţi aflaţi pe tărgi au fost mutaţi în maşinile rudelor obligate să vină să-i ia acasă, indiferent de starea lor. Imaginile au fost văzute de oameni din întreaga lume şi au fost pentru toţi au fost şocante. Haosul, lipsa de empatie, dar mai ales nepăsarea demonstrate de cei aflaţi la guvernare.

Declaraţia vicepremierului Barna făcută atunci este antologică pentru că arată clar ce înseamnă viaţa oamenilor pentru actualul Guvern. Citez: guvernanţii nu au avut până acum de unde învăţa bună practică a evacuării din spitale. Perfect! Dacă nu au învăţat, o pot face acum, pe pielea oamenilor amărâţi, bolnavi şi fără apărare”, a spus Gabriela Firea în plenul Senatului.

„A trecut o lună şi iată datele care demonstrează că această decizie a fost nefundamentată, neprofesionistă şi inumană, încălcând atât drepturile pacienţilor internaţi, cât şi a celor evacuaţi sau care aşteaptă şi acum să se interneze pentru intervenţii chirurgicale.

La momentul evacuării forţate a spitalului Foişor, structura aprobată de DSP stabilea 20 de paturi ATI şi 90 de paturi pe secţii. În total, 110 paturi, adică maximum 110 pacienţi, în condiţiile spitalul Foişor pe care l-am inaugurat în 2018 are 217 paturi şi este unul dintre cele mai moderne spitale din Europa, cu dotări de top, similare cu cele din marile centre mondiale.

În decurg de o lună, la spitalul Foişor au fost internaţi 38 de pacienţi COVID într-un spital cu peste 200 de paturi. În data de 4 mai, DSP aprobă o nouă o nouă structură pentru spitalul Foişor cu doar cinci paturi ATI.

A fost nevoie de o lună pentru ca experţii DSP să se convingă să instalaţia de oxigen, deşi perfect adaptată pentru nevoile unui spital de ortopedie, nu putea face faţă unui număr mai mare de pacienţi COVID pentru care principalul remediu este oxigenul, fapt comunicat de managementul spitalului şi de către medici, dar neascultat de Minister şi DSP”, a mai precizat Gabriela Firea.

„În data de 10 mai, la spitalul Foişor sunt internaţi cinci pacienţi – patru în ATI şi unul pe secţie. Doar unul pe secţie într-un spital de peste 100 de paturi. Un număr de peste 850 de pacienţi au operaţii anulate în acest moment, dintre care 37 trecuseră deja de protocolul preoperator.

Transformarea spitalului Foişor în spital exclusiv COVID a fost un abuz extrem de grav şi iată de ce trebuie să înceteze imediat”, a afirmat Gabriela Firea.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.