Anunț alarmant al BNR: Rata anuală a inflației va crește în perioada următoare!

BNR vine cu veşti proaste pentru români. Rata anuală a inflaţiei se va înscrie pe o traiectorie pronunţat ascendentă în lunile următoare.

Potrivit raportului publicat vineri, rata anuală a inflaţiei se va înscrie pe o traiectorie pronunţat ascendentă în lunile următoare, atingând 4,1% în luna decembrie, dar natura preponderent temporară a şocurilor anticipate pentru acest an va implica ulterior efecte de bază favorabile, urmând ca inflaţia să coboare până la 3% finele anului 2022.

Comparativ cu Raportul asupra inflaţiei din luna martie, revizuirile ratei anuale a inflaţiei IPC sunt consistente pentru finalul anului 2021 (+0,7 puncte procentuale), respectiv +0,2 puncte procentuale pentru decembrie 2022 (la acest orizont, în principal ca urmare a unei contribuţii mai ridicate din partea indicelui CORE2 ajustat).

În opinia BNR, odată cu disiparea celei mai mari părţi a acestor influenţe nefavorabile la începutul anului viitor, rata anuală a inflaţiei IPC este prevăzută să decelereze semnificativ în trimestrul I 2022, ulterior stabilizându-se la nivelul de 3% până la finele intervalului de prognoză, respectiv trimestrul I 2023.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.