Erdogan, apel către Papa Francisc: Trebuie să se pună capăt masacrării palestinienilor!

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a lansat luni un apel la instituirea de sancţiuni internaţionale împotriva Israelului pentru a-l constrânge să înceteze ceea ce el a numit drept masacrarea palestinienilor, într-o discuţie telefonică cu papa Francisc, potrivit preşedinţiei turce, citate de France Presse.

„Dacă comunitatea internaţională nu va pedepsi Israelul, care comite o crimă împotriva umanităţii, cu sancţiuni, palestinienii vor continua să fie masacraţi”, a afirmat Erdogan în convorbirea cu Suveranul Pontif, potrivit unei stenograme a discuţiei telefonice publicate de preşedinţia turcă.

Erdogan – un înfocat apărător al cauzei palestiniene – şi-a înmulţit în ultimele zile convorbirile cu lideri şi demnitari străini într-o tentativă de a pune capăt amplei ofensive israeliene împotriva Fâşiei Gaza.

Ostilităţile din Gaza s-au declanşat la 10 mai odată cu ploaia de rachete lansată de mişcarea palestiniană Hamas asupra Israelului în semn de ‘solidaritate’ cu sute de manifestanţi palestinieni răniţi în urma unor confruntări cu poliţia israeliană în Ierusalimul de Est ocupat. La originea manifestaţiilor, ameninţarea cu expulzarea forţată a familiilor palestiniene în beneficiul coloniştilor israelieni, scrie AFP.

Din data de 10 mai şi până în prezent, 197 de palestinieni au fost ucişi, printre care 58 de copii, iar peste 1.200 au fost răniţi, conform unui bilanţ palestinian, citat de AFP. De partea israeliană, 10 persoane au fost ucise, printre care un copil, şi 294 rănite după tirurile de rachete lansate din Gaza.

Erdogan i-a spus papei că „ocupantul israelian, care blochează accesul la moscheea Al-Aqsa şi la biserica Sfântului Mormânt (în Ierusalimul de Est), restrânge libertatea religioasă şi ucide civili nevinovaţi pe pământurile palestiniene”, conform aceleiaşi surse.

„Această barbarie ameninţă de asemenea securitatea regională”, a adăugat preşedintele turc, reiterându-şi apelul către comunitatea internaţională „să dea Israelului o lecţie de descurajare pe care o merită şi să ia măsuri concrete în acest sens”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.