Dacian Cioloş avertizează: „Negocierile dintre statele membre privind certificatul Covid au intrat în impas”

Share:

Dacian Cioloş susţine că a trimis, împreună cu ceilalţi preşedinţi ai grupurilor politice din Parlamentul European, o scrisoare preşedinţiei Consiliului UE în care îşi arată îngrijorarea pentru faptul că negocierile dintre statele membre privind certificatul Covid sunt în impas.

„Am trimis astăzi (n.r. miercuri), împreună cu ceilalţi preşedinţi ai grupurilor politice din Parlamentul European, o scrisoare către preşedinţia portugheză a Consiliului UE, în care ne exprimăm îngrijorarea pentru faptul că negocierile dintre statele membre pentru propunerea de regulament asupra Certificatului UE COVID-19 au ajuns într-un impas”, a scris Dacian Cioloş pe Facebook.

Europarlamentarul susţine că liderii grupurilor politice din PE cer ca joi, când negociatorii se reîntâlnesc pentru a găsi o soluţie, să se ţină cont de poziţia Parlamentului European asupra unor puncte esenţiale care să ajute cetăţenii Uniunii să îşi recâştige libertăţile dinaintea crizei sanitare.

Printre acestea se numără introducerea testării gratuite, finanţată prin Instrumentul pentru Sprijin de Urgenţă de la nivel european, odată cu aprobarea certificatului, astfel încât să fie evitată discriminarea pentru cei nevaccinaţi.

„Cât timp decidem să avem o abordare comună la nivelul UE, restricţiile naţionale ar trebui introduse doar în condiţii clar stabilite. Altfel, certificatul european îşi pierde relevanţa”, a mai scris Dacian Cioloş, liderul grupului Renew, pe reţeaua de socializare.

Dacian Cioloș speră ca în Consiliu să fie găsită o soluţie de compromis care să ţină cont de poziţia Parlamentului, „pentru că ea reflectă puncte de vedere diverse din toate statele Uniunii prin mandatul primit de membrii aleşi ai PE”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.