Acord intre statele UE pentru redeschiderea frontierele pentru turistii vaccinaţi anti-Covid

0

Statele membre UE au ajuns la un acord cu privire la circulaţia călătorilor străini în Uniunea Europeană, deschizând astfel uşa persoanelor vaccinate împotriva covid-19 cu vaccinuri autorizate în Uniunea.

Ţările UE îşi deschid frontierele pentru cetăţenii vaccinaţi. Reprezentanţii statelor membre UE s-au pus de acord, miercuri, să permită intrarea în Uniunea Europeană a călătorilor din ţări terţe care au fost vaccinaţi complet împotriva covid-19 cu vaccinuri autorizate la nivel european,  relatează AFP.

Odată cu apropierea sezonului turisitic estival, ambasadorii Celor 27 au aprobat această recomandare a Comisiei Europene (CE) – care nu are însă un carcater constrângător pentru statele membre.

Însă UE încearcă să coordoneze măsuri la frontierele externe, având în vedere consecinţele acestora asupra liberei circulaţii în cadrul Uniunii.

UE şi-a închis frontierele externe în martie 2020 călătoriilor considerate neesenţiale şi a întocmit, începând din iunie, o listă restrânsă, revizuită cu regularitate, a ţărilor ai căror cetăţeni vaccinaţi sau nevaccinaţi  pot intre pe teritoriul european.

Reprezentanţii statelor membre UE au acceptat totodată miercuri să relaxeze criteriul ratei incidenţei SARS-CoV-2 pe care-l iau în calcul la elaborarea acestei liste.

Nivelul ratei incidenţei creşte, astfel, de la 25 la 75 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

Lista – pe care se află în prezent şapte ţări, şi anume Australia, Israelul, Noua Zeelandă, Rwanda, Singapore, Coreea de Sud şi Thailanda, iar China se află în aşteptarea reciprocităţii – urmează să crească în mod semnificativ.

În paralel, ţările UE au convenit să implementeze un mecanism de urgenţă coordomnat în vederea suspendării rapide a sosirilor dintr-o ţară terţă în cazul unei deteriorări a situaţiei sanitare din cayza apariţiei variantelor SARS-CoV-2.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.