Președintele Iohannis, implicare totală la Consiliul European. Șeful statului a cerut liderilor europeni o anchetă urgentă și măsuri ferme după deturnarea avionului Ryanair!

Liderii europeni au discutat, la summitul de luni și marți de la Bruxelles, despre sancțiunile care se impun după deturnarea avionului Ryanair la Minsk de către regimului Lukașenko. Președintele României, Klaus Iohannis, a cerut o anchetă internațională urgență și ”măsuri ferme de răspuns”. 

”Președintele Klaus Iohannis a condamnat această acțiune de o gravitate excepțională și a susținut demararea urgentă a unei investigații internaționale care să determine circumstanțele producerii incidentului aviatic. De asemenea, Președintele României a solicitat identificarea unor măsuri ferme de răspuns”, a transmis Administrația Prezidențială la finalul summitului.

Liderii europeni au condamnat ferm acțiunile recente de deturnare a zborului Ryanair la Minsk și reținerea de către autoritățile din Belarus a jurnalistului Roman Protasevich și a partenerei acestuia. În context, șefii de stat și de guvern au solicitat eliberarea imediată a celor doi, investigarea urgentă a incidentului aviatic, adoptarea de către Consiliul UE a unor sancțiuni suplimentare, inclusiv în domeniul economic, precum și adoptarea de măsuri pentru interzicerea zborurilor companiilor aeriene belaruse în spațiul aerian al UE, precum și a accesului acestora pe aeroporturile din Uniunea Europeană, mai precizează sursa citată.

Luni seară, liderii europeni au adoptat o declarație comună prin care cer impunerea unor sancțiuni împotriva unor entități și persoane din Belarus. Avioanele companiilor din această țară nu vor mai avea acces în spațiul aerian al Uniunii.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.