Liderul opoziţiei israeliene, Yair Lapid, în căutarea votului de încredere în Knesset

0

Liderul opoziţiei israeliene, Yair Lapid, va trebui să obţină votul de încredere în Knesset după ce a reuşit pariul încheind în ultimul moment un acord pentru un guvern de coaliţie, în speranţa de a întoarce pagina în următoarele zile anilor la putere ai lui Benjamin Netanyahu, comentează AFP.

Centristul Yair Lapid, liderul opoziţiei şi rival al lui Benjamin Netanyahu, a avut termen până la un minut înainte de miezul nopţii miercuri seară pentru a-l anunţa pe preşedintele Reuven Rivlin că a reunit o majoritate de 61 de parlamentari, din totalul de 120, şi că a ajuns la un acord privind un guvern de „schimbare”.

Negocierile care au condus la acord au durat mai multe zile şi vestea a căzut abia miercuri seară la orele 23:25, cu puţin înainte de termenul limită: Yair Lapid l-a informat pe şeful statului că „a reuşit să formeze un guvern”.

Reuniunea parlamentului pentru votul de încredere ar putea interveni săptămâna viitoare, la o dată încă necunoscută.

În ultimele zile, presa israeliană a afirmat că preşedintele Knessetului, Yariv Levin (Likud), ar putea fi tentat să treneze organizarea votului cu câteva zile, pentru posibile dezertări din tabăra anti-Netanyahu.

Pentru că, în faţă, Benjamin Netanyahu, partidul său de dreapta, Likud, şi avocaţii săi fac manevre cu scopul de a încerca să împiedice ca un astfel de acord să obţină aprobarea Knessetului.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.