Ministrul Raluca Turcan demontează dezinformările PSD: „Vârsta de pensionare nu crește. Stagiul de cotizare pentru pensia minimă rămâne la 15 ani!”

0

Raluca Turcan a declarat că aproximativ 125.000 de persoane de peste 65 de ani vor să lucreze. Ministrul Muncii a explicat că stagiul minim de cotizare de care o persoană are nevoie pentru a beneficia de pensia minimă rămâne la 15 ani, dintre care şase ani pot fi „cumpăraţi” prin plata cotizaţiei aferente.

Raluca Turcan a declarat că în România există 125.000 de persoane care au împlinit vârsta de 65 de ani şi care continuă să muncească, precizând că mulţi pensionari din sistemele speciale s-au reangajat „a doua zi”.

Raluca Turcan a declarat că numărul total al celor care au împlinit vârsta de ieşire la pensie şi care continuă să lucreze este de aproximativ 220.000.

„Acolo unde cumulau în sistemul de stat pensie cu salariul, gândiţi-vă că se creează o supapă extraordinară de forţă de muncă bine pregătită pentru sistemul privat. Sunt oameni care preferau să lucreze la stat, cumul pensie-salariu şi care pot să meargă, din acel moment, în sectorul privat.

Mai sunt câţiva indicatori pe care încă îi analizăm, dar ce vreau să reţineţi: avem peste 65 de ani aproximativ 125.000 de persoane care vor să lucreze. Însă peste vârsta legală de pensionare, care în unele sisteme speciale este mai scăzută, avem 220.000 de oameni care muncesc. Asta înseamnă că avem pensionari mai tineri care sunt în diferite sisteme speciale şi care au ales să se reangajeze a doua zi. De aceea credem că acest proiect, care pe de o parte permite continuarea activităţi profesionale, şi pe de altă parte interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul public reprezintă un progres semnificativ”, a susţinut ministrul Muncii la Digi24.

Ministrul Raluca Turcan a mai precizat că după vârsta de pensionare angajaţii vor mai putea să opteze să rămână în funcţii până la 70 de ani. Contributivitatea pentru anii lucraţi după vârsta legală de pensionare va fi luată în calcul în momentul calculării pensiei.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.