Joe Biden începe un turneu în Europa. Președintele american se întâlnește pe 15 iunie cu Charles Michel și Ursula von der Leyen!

0

Turneul în Europa pe care îl începe miercuri preşedintele american Joe Biden trimite semnalul că multilateralismul a supravieţuit epocii Trump şi pregăteşte scena pentru cooperare transatlantică în abordarea actualelor provocări, de la China şi Rusia până la schimbările climatice, a afirmat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, transmite Reuters.

„America s-a întors”, a declarat Michel, folosind expresia adoptată de Biden după ce predecesorul său Donald Trump a retras Statele Unite din mai multe instituţii multilaterale şi a ameninţat chiar la un moment dat cu plecarea din NATO.

„Acest lucru înseamnă că avem din nou un partener foarte puternic în promovarea unei abordări multilaterale (…), o mare diferenţă faţă de administraţia Trump”, a subliniat Michel într-o întâlnire cu presa luni seara la Bruxelles.

Charles Michel şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se vor întâlni cu Joe Biden pe 15 iunie, după summitul G7 al celor mai industrializate state din 11-13 iunie de la Cornwall (Marea Britanie) şi summitul NATO de la Bruxelles din 14 iunie.

Preşedintele Consiliului European a explicat că „multilateralismul s-a întors” nu este doar un slogan, ci o recunoaştere a faptului că este nevoie de o abordare globală pentru a rezolva problemele, fie că este vorba de livrarea vaccinurilor împotriva COVID-19, fie de o fiscalizare mai corectă a companiilor în era digitală.

Potrivit lui Michel, reuniunea G7 de la Cornwall poate fi „un punct important de cotitură” care să demonstreze angajamentul politic real al guvernelor de a „reconstrui mai bine” după dezastrul economic generat de pandemia de coronavirus.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.