Digitalizarea educațională în sănătate începe cu ”My First Implant”

0

Centrul de Inovație și e-Health din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București inaugurează mâine, 11 iunie, ora 9 , în strada Pitar Moș, nr 20, din Capitală, o nouă bază de pregătire dedicată dezvoltării procesului educațional medical. Inaugurarea este marcată prin organizarea primei ediții a cursului de instruire ”My First Implant”, dedicat studenților din anul VI ai Facultății de Medicină Dentară, gândit să le ofere acestora oportunitatea să insereze primul lor implant din carieră, pe o mandibulă artificială. Această ediție se va desfășura cu o primă grupă de 30 de studenți.

În noua locație din strada Pitar Moș, ce are o suprafață utilă de 569 de metri pătrați Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”  va dezvolta o  Bază Practică de Simulare Medicală modernă care va fi dotată la cele mai înalte standarde.

Prin intermediul acestui proiect inovativ, ce se axează pe metode de predare-învățare pe baza unor tehnologii moderne, ne dorim dezvoltarea aptitudinilor și competențelor studenților în activitățile de inovare și sănătate digitală în vederea creșterii competitivitații și adaptării la digitalizarea sistemelor de educație și sănătate, iar un prim episod din acest nou ciclu educațional va debuta astăzi prin cursul –My first implant– , curs ce este dedicat studenților din anul VI ai Facultății de Medicină Dentară„ a declarat Rectorul UMFCD, Prof.Univ.Dr.Viorel Jinga .

În noua locație din strada Pitar Moș , din București , se va dezvolta Baza de Simulare Medicală a UMFCD pentru toți studenții Universității, în care se vor desfășura activități practice de dezvoltare a tehnicilor medicale, în condiții cât mai aproape de realitate, însă fără riscuri ca în cazul efectuării manevrelor pe un pacient real.

În ceea ce privește prima ediție a cursului My First Implant” , aceasta se va axa pe instruirea educațională de top în implantologie dentară a unui grup de 30 de studenți stomatologi din anul VI. Astfel, titularul cursului My First Implant Prof. Univ. Dr. Alexandru Bucur va susține câteva prezentări teoretice construite în jurul unor subiecte importante, precum indicațiile și contraindicațiile în implantologie, metode inovative de mărire a ofertei osoase, grefelor, importanta CBCT și multe altele.

Partea practică a evenimentului va fi susținută de către Dr. Florian Obădan, medic implantolog cu peste 2000 de tratamente de implant efectuate în cei aproape 20 de ani de carieră. În cadrul demonstrației practice, participanții vor învăta despre trusa de implant și protocoalele de inserare, urmând ca până la finalul cursului să insereze implanturi pe model fantomă. My First Implantse bucură și de prezența Asist.Univ.Dr. Mihai Bucur care le va împărtăși cursanților din vasta sa experiență medicală în domeniul implantologiei care, de altfel,  poate fi radiografiată prin miile de implanturi inserate cu succes.

Prin acest curs inedit , ce are o durată de aproximativ 10 ore, încercăm să  îmbinăm partea teoretică cu cea practică într-un mecanism modern și cât mai atractiv pentru studenții noștri, pentru ca viitorii medici stomatologi să-și însușească și să-și consolideze , încă din facultate, cunoștințele în aria implantologiei dentare, tratament inovativ al secolului XXI ale cărui rezultate excepționale ne arată o nouă reconfigurare a medicinei dentare pe plan mondial” a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Bucur.

La rândul său, Dr. Florian Obădan a menționat că ”de fiecare dată m-am lăsat călăuzit de dictonul Victoria Amat Curam și consider că acest curs îl surprinde foarte bine, fie că ne referim la organizatori, fie la participanti, iar pentru tinerii studenți consider că este important să deprindă cât mai devreme în carieră modalitătile și protocoalele ce le vor permite să efectueze în siguranță orice procedură și tratament de implant și , în ceea ce privește My First Implant, trebuie spus că prin digitalizarea proceselor educaționale și integrarea tehnologiilor,  ambele componente – teorie și practică –  sunt concepute într-un mod special astfel încât să ofere cursanților bazele unui start de succes în specializarea aleasă”.

Dezvoltarea Bazei de Simulare Medicala reprezinta unul dintre obiectivele principale asumate în cadrul proiectului „INNOV.STUD – Educație inovativă pentru studenții UMFCD prin dezvoltarea bazelor de practică în Printare 3d, Simulare Medicală, Telesemiologie și Big Data” CNFIS-FDI-2021-0531.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.