Liderii Coaliției reaționează prompt după revocarea Renatei Weber. Noul Avocat al Poporului va fi numit luni!

0

USR PLUS consideră că Gyula Fabian îndeplineşte criteriile pentru a ocupa funcţia de Avocat al Poporului, menţionând că prioritatea acestuia trebuie să fie apărarea drepturilor tuturor cetăţenilor, nu reprezentarea intereselor politicienilor.

„Astăzi a avut loc audierea lui Gyula Fabian, propunerea coaliţiei pentru funcţia Avocatul Poporului. Prioritatea noului avocat al poporului trebuie să fie apărarea drepturilor tuturor cetăţenilor, nu să reprezinte interesele politicienilor aflaţi vremelnic la putere, aşa cum au făcut Victor Ciorbea şi Renate Weber. Avem nevoie de un profesionist în această funcţie atât de importantă, care să îşi facă treaba în mod onest, transparent şi imparţial. Considerăm că Gyula Fabian îndeplineşte aceste criterii pentru a ocupa funcţia de Avocat al Poporului, lucru confirmat astăzi şi de comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, care au dat, cu majoritate de voturi, aviz favorabil”, arată USR PLUS, într-o postare pe Facebook.

Potrivit aceleiaşi surse, Gyula Fabian, de profesie procuror, este în prezent conferenţiar universitar în cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj – Napoca şi formator al Institutului Naţional al Magistraturii, cu 26 de ani de activitate în domeniul procuraturii. Deţine un doctorat în Ştiinţe Juridice şi este autorul mai multor cărţi de specialitate.

Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat, miercuri, cu majoritate de voturi, aviz favorabil pentru ca Fabian Gyula să ocupe funcţia de Avocatul Poporului. PSD cere amânarea votului pentru noul Avocat al Poporului, spunând că mai întâi trebuie clarificate aspectele semnalate de Comisia de la Veneția și așteptată decizia CCR asupra cererii de neconstituționalitate.

Fabian Gyula este susţinut de UDMR, USR PLUS şi PNL.

Desemnarea Avocatului Poporului urmează să fie făcută în plenul reunit al Parlamentului, cel mai probabil luni. Fabian Gyula este singurul care şi-a depus candidatura pentru această funcţie, transmite Agerpres.

Fabian Gyula a precizat că s-a pensionat din magistratură în 2020, la 49 de ani.

“Am lucrat 24 de ani fără să ocup funcții de conducere. Abia după aceea am început să ocup funcții de conducere. La un moment dat am stat 15 ani pe același scaun, soluționând acea ciclicitate de dosare care nu erau simple. Mă ocupam și de cooperarea internațională”, a declarat acesta.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.