Decizie șoc a UEFA: Regula golurilor marcate în deplasare, abolită!

0

UEFA a abolit regula golurilor marcate în deplasare în toate competiţiile organizate de ea începând din sezonul 2021-2022, a anunţat joi comitetul executiv al forului fotbalistic european, citat de AFP.

Regula se aplica atunci când scorul era egal la finalul celor două manşe, echipa care marca mai multe goluri în deplasare fiind declarată învingătoare.

Regula va fi înlocuită de două perioade de prelungire de 15 minute, urmate de eventuale lovituri de departajare, „începând cu fazele de calificare” ale competiţiilor europene „masculine, feminine şi de juniori”, a precizat joi UEFA.

Avantajul golului înscris în deplasare nu mai părea justificat, a explicat UEFA.

Ea a constatat, de la „mijlocul anilor 1970”, o reducere treptată a decalajului dintre victoriile obţinute pe teren propriu şi cele din deplasare (de la 61%/19% la 47%/30%), precum şi a decalajului dintre golurile marcate acasă sau în deplasare în fiecare meci.

Printre cauzele menţionate de UEFA sunt „calitatea mai bună şi dimensiunea standardizată a terenurilor”, „condiţiile de securitate mai bune, îmbunătăţirea arbitrajului” sau condiţiile de călătorie „mai confortabile”.

Abolirea acestei reguli a fost „discutată la diverse reuniuni ale UEFA în ultimii ani. Deşi nu a existat o unanimitate a punctelor de vedere, numeroşi antrenori, suporteri şi alte persoane implicate în fotbal au pus la îndoială corectitudinea sa”, a subliniat preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin.

Avantajul golului în deplasare a sfârşit prin „a fi contrar obiectivului său iniţial, deoarece echipele gazdă sunt descurajate să atace – mai ales la meciurile tur – fiindcă se tem să nu primească un gol care le-ar oferi adversarelor un avantaj decisiv”, a continuat Ceferin.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.