Vicepremierul Barna nu mai acceptă jumătăți de măsură: „Subiectul pensiilor speciale nu mai poate fi ţinut sub preş la nesfârşit!”

0

Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte USR PLUS, a declarat miercuri că în toamnă ar urma să fie avansată o propunere privind desfiinţarea sau plafonarea pensiilor speciale şi că în contextul unei decizii clare a coaliţiei, punctul de vedere individual al persoanei propuse ca Avocat al Poporului este unul secundar.

Precizările au fost făcute pentru Digi 24, după ce vicepremierul a fost întrebat dacă există riscul ca persoana propusă ca Avocat al Poporului să „pună beţe în roate” proiectului de desfiinţare sau plafonare a pensiilor speciale.

„Poziţia USR PLUS în această coaliţie – şi a coaliţiei în ansamblu – conform programului de guvernare este că acest subiect al pensiilor speciale trebuie abordat şi soluţionat. Principiul contributivităţii este principiul corect şi sănătos, fără doar şi poate. O parte dintre pensiile speciale pot fi şi vor fi desfiinţate. Altele, din cauza unor decizii anterioare ale Curţii Constituţionale, nu vor putea fi desfiinţate, ci plafonate sau stabilite nişte criterii. Lucrurile acestea sunt asumate de coaliţie şi la ele lucrăm. La Ministerul Muncii este o comisie de specialişti din cadrul coaliţiei care vor veni cu o propunere în toamnă pe pensiile speciale. Poziţia individuală a propunerii pentru Avocatul Poporului (…) în contextul poziţiei clare a coaliţiei, poziţia individuală a persoanei respective e secundară, totuşi. Adică, dincolo de poziţia domniei sale, subiectul e foarte clar şi poziţia coaliţiei şi poziţia USR PLUS este că subiectul pensiilor speciale trebuie tratat şi soluţionat – e de altfel şi în PNRR discuţia – în această toamnă, cel mai târziu începutul anului viitor”, a spus Barna.

Dan Barna a adăugat că subiectul pensiilor speciale „nu mai poate fi ţinut sub preş la nesfârşit”, dar a menţionat că reforma trebuie să fie corectă şi constituţională.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.